Harvard Üniversitesi, sosyal medyanın en acil sorunlarını çözmeyi amaçlayan Sosyal Medyayı Yeniden Başlatma Enstitüsü adlı bir akademik girişim başlattı.
“Üç yıllık bir pop-up girişimi” olarak tanımlanan enstitü, yanlış bilgilendirme, gizlilik ihlalleri, taciz ve içerik yönetimi konularına odaklanacak.
Enstitü, Üniversitenin Berkman Klein İnternet ve Toplum Merkezi’nin (BKCIS) bir parçası ve John S. ve John L. Knight Vakfı’ndan 1,5 milyon sterlin ile finanse edilmekte.
Enstitünün web sitesine göre , amacı “çevrimiçi sosyal medyanın işleyişinde gerçek, pratik değişiklikleri teşvik etmektir. Disiplinler ve sektörler arasında iş üretmeye, tanımlamaya, yükseltmeye ve birbirine bağlamaya yardımcı olmayı ve bir sektördeki çabaların başka yerlerdeki çabalarla nasıl örtüşebileceğini görmeyi amaçlıyor”.
BKCIS uzmanları, sadece yanlış bilgilendirme dışında, sosyal medyanın kurumlara ve seçimlere olan güvenin azalmasına ve ayrıca ayrımcı ırksal, siyasi ve dini görüşlerin artmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.
Maryland Üniversitesi Küresel Kampüsü’nün iletişim, gazetecilik ve konuşma programı direktörü Mitchell Marovitz BBC’ye şunları söyledi : “Sosyal medya başladığında, herkesin bir sesi olacağı için bu yeni düşünce rönesansını getirmesi gerekiyordu. Belli ki bir şeyler ters gidiyor.”
Sosyal medyanın bu olumsuz sonuçlarına rağmen, net faydaları ve olumlu kullanım durumları var.
Sosyal medya, büyük miktarda eğitim bilgisi sağlayabilir, daha bilgili bir genel halkı destekleyebilir ve destekleyici ve üretken toplulukları teşvik edebilir.
Craig’s List’in kurucusu Craig Newmark, BBC’ye şunları söyledi: “Mevcut sosyal medya, insanlar arasındaki farklılıkları abartma, öfkelendirme ve radikalleşme eğilimindedir. Bu, birçok durumda iş modelinin bir parçasıdır. İnsanların birbirini dinlediği, ortak paydada buluşabileceği ve birlikte çalışabileceği sosyal medyaya ihtiyacımız var”.
Enstitünün bu sonbaharda bir giriş lansmanı yapması ve ardından gelecek yıl bahar döneminde tam bir lansman yapılması planlanıyor.