Twitter blogunda yer alan bir gönderide, Twitter’ın algoritmasının sağa eğilimli içeriği soldan daha sık desteklediğini açıkladı.
Bulgular , Twitter’ın siyasi içeriği algoritmik olarak güçlendirmesi üzerine yapılan dahili bir araştırmadan elde edildi. Araştırma metninde eğilim nedenlerinin belirsizliğini koruduğuna dikkat çekildi.
Araştırma sırasında Twitter, 1 Nisan ile 15 Ağustos 2020 tarihleri arasında atılan milyonlarca tweet’i inceledi. Bu tweetler Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD’deki haber kuruluşlarından ve seçilmiş yetkililerden alındı. Almanya hariç, incelenen tüm ülkelerde Twitter, sağ eğilimli hesapların “siyasi soldan daha fazla algoritmik amplifikasyon aldığını” buldu. Ayrıca, haber kaynaklarından gelen sağ eğilimli içeriğin de aynı önyargıdan yararlandığını keşfetti.
Twitter, verilerin algoritmasının neden sağa eğilimli içeriği desteklediğini bilmediğini ve bunun “insanlar ve platform arasındaki etkileşimlerin bir ürünü olduğu için yanıtlanması çok daha zor bir soru” olduğunu belirtti. Sosyal medya üzerine çalışmalar yapan Steve Rathje, siyasi dış gruplarla ilgili bölücü içeriğin viral hale gelme olasılığının ne kadar yüksek olduğunu açıklayan araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Bu araştırmanın sonuçlarına göre özellikle Twitter’ın algoritmasıyla ilgili bir sorun olmayabilir.
Twitter’ın bulguları hakkındaki düşünceleri sorulan Rathje, “Çalışmamızda, sosyal medyada ne tür içeriğin güçlendirildiğiyle de ilgilendik ve tutarlı bir eğilim bulduk: siyasi gruplarla ilgili olumsuz gönderiler, Facebook ve Twitter’da çok daha fazla etkileşim alma eğiliminde” dedi. “Başka bir deyişle, bir siyasi başka bir siyasi hakkında olumsuz ise, bu tür içerik genellikle daha fazla etkileşim alacaktır.”
Rathje’nin araştırmasını dikkate alırsak, bu, Twitter’daki sağ eğilimli gönderilerin başarılı bir şekilde daha fazla öfkeye yol açacağı ve bunun da amplifikasyonla sonuçlanacağı anlamına gelebilir. Belki de Twitter’ın algoritma sorunu, belirli bir siyasi önyargıdan daha fazla toksik tweet’i teşvik etmeye bağlıdır. Ve daha önce de belirttiğimiz gibi, Twitter’ın araştırması, Almanya’nın sağ eğilimli algoritma yanlılığını yaşamayan tek ülke olduğunu gösteriyor. Bu belki de Almanya’nın Facebook, Twitter ve Google ile yaptığı nefret söylemini 24 saat içinde kaldırma anlaşmasıyla ilgili olabilir . Hatta bazı kullanıcılar , Nazi görüntülerinin platformda görünmesini önlemek için VPN aracılığıyla ülkelerini Twitter’da Almanya olarak değiştiriyor.
Rathje, ahlaki öfkenin hem liberal hem de muhafazakar bakış açılarından viral gönderileri güçlendirdiğini ancak muhafazakarlardan gelenlerin daha başarılı olduğunu tespit eden başka bir araştırmaya da dikkat çekti . Sosyal medya viralliğine yol açan algoritmik tanıtım gibi özellikler söz konusu olduğunda, “Bu özelliklerin Twitter’da sağcı içeriğin güçlendirilmesini açıklamaya yardımcı olup olmadığını incelemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini” söylüyor. Platform sorunu daha derine iner ve diğer araştırmacılara erişim açarsa, bu sorunun merkezindeki bölücü içeriği daha iyi ele alabilir.