Tesla CEO’su Elon Musk, personele gönderilen bir e-postaya göre, çalışanlarından ofise tam zamanlı olarak dönmelerini veya şirketten ayrılmalarını istedi.
Reuters, iki kaynağın doğruluğunu onayladığı e-postada Musk, “Tesla’daki herkesin haftada en az 40 saat ofiste geçirmesi gerekiyor. Geçirmezseniz istifa ettiğinizi varsayacağız. Ne kadar kıdemliyseniz, varlığınız o kadar görünür olmalı” diye yazdığını belirtti. Musk ayrıca “İşte bu yüzden fabrikada o kadar çok bulundum ki bantta çalışanlar yanlarında benim de çalıştığımı görebilsin. Bunu yapmasaydım Tesla çoktan iflas ederdi” dedi.
Silikon Vadisi’ndeki büyük teknoloji firmaları, bazı çalışanların direnişi ve Kaliforniya’da koronavirüs vakalarının yeniden canlanması sebebiyle çalışanlarının tam zamanlı olarak ofise dönmesini istemiyor.
Bazı büyük işverenler gönüllü evden çalışma politikalarını kalıcı olarak benimserken, Alphabet ve Google da dahil olmak üzere diğerleri çalışanlarından kademeli olarak ofise dönmelerini istiyor. Alphabet, Nisan ayının başından itibaren çalışanların haftada en az üç gün ofiste olmasını zorunlu kıldı, ancak birçok çalışanın tamamen uzaktan çalışması onaylandı.
Twitter CEO’su Parag Agrawal, Twitter ofislerinin yeniden açılacağını ancak çalışanların isterlerse evden çalışabileceklerini tweetledi.
Musk e-postada “Elbette buna gerek görmeyen şirketler var. Ancak en son ne zaman harika ve yeni bir işe imza attılar? Uzun zaman oldu. Tesla şu ana kadar dünyadaki herhangi bir şirketin yapamayacağı, heyecan verici ve anlamlı ürünleri yarattı ve yaratacak. Bu da telefon ederek olmaz.” diye yazdı.
Bazı Tesla çalışanları, kullanıcıların istihdam kanıtı olarak şirket e-postasını kullanarak kaydolmalarını gerektiren anonim uygulama Blind’a yerleştirdikleri gönderilerde Musk’ın son yorumlarından memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.
Bir Tesla çalışanı, “Kitlesel bir çıkış olursa, Tesla projelerini nasıl bitirir? Yatırımcıların bundan mutlu olacağını sanmıyorum.” diye yazdı.
Başka bir işçi, “Acilen geri adım atılmasını bekliyoruz.” dedi.
Kaliforniya merkezli bir işçi savunma grubu, Musk’ın ofise dönüş planına sert bir şekilde karşı çıktı.
Worksafe’in yönetici direktörü Stephen Knight, Reuters’e e-postayla gönderilen bir bildiride, “Eyalet hükümeti de dahil olmak üzere işverenler, tüm çalışanların işe geri çağrılmasının pandeminin patlamasına yol açtığını düşünüyor. Ne yazık ki, salgının başlangıcında ilçe halk sağlığı departmanına karşı gelen Tesla’nın, işçi güvenliğini ne denli hiçe saydığını da bilmekteyiz.” diye yazdı.
Mayıs 2020’de Musk, Alameda County’nin koronavirüsün yayılmasını engellemek için aldığı karantina önlemlerine meydan okuyarak Kaliforniya, Fremont’ta bir Tesla fabrikasını yeniden açtı. Yasal bilgi sitesi Plainsite tarafından elde edilen ilçe verilerine göre Tesla, Mayıs-Aralık 2020 arasında fabrikada 440 vaka bildirmişti. Bununla birlikte geçen yıl Musk’ın roket şirketi SpaceX, ilçe verilerine göre Los Angeles bölgesindeki Hawthorne kentindeki merkezinde 132 COVID-19 vakası bildirdi.
Elon Musk “Koronavirüs paniği aptalca ve çocuklar koronavirüse karşı bağışıklık sahibi” diyerek koronavirüs risklerini küçümsemişti. Ancak kendisinin de iki defa COVID-19’a yakalandığı kayıtlara geçti.
Musk geçen ay “Amerikan halkı işten sıyrılmaya çalışıyor. Oysa Çinli işçiler adeta fabrikada yatıp kalkıyorlar” demişti.