Instagram’dan Yaş Doğrulama İçin Yeni Yöntem

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Sinem Sarıgül
2 dk okuma süresi

Instagram, kullanıcının bir video özçekim yüklemesini sağlamak ve ardından bir yapay zekanın yaşlarını belirlemesine izin vermek de dahil olmak üzere yaş doğrulaması için yeni yöntemleri test ediyor.

Peki bu yöntem nasıl çalışıyor? Bir Instagram kullanıcısı, doğum tarihini yaşı 18 veya daha büyük olacak şekilde düzenlemeye çalıştığında Instagram, yaşlarını doğrulamasını ister. Bir kimlik yüklemek veya üç ortak arkadaşınızdan yaşınızı doğrulamasını istemek de dahil olmak üzere bunu yapmanın birkaç yolu olacak.

Ancak bunu yapmanın en ilginç yolu bir video özçekim yüklemek. Instagram daha sonra videoyu, kullanıcının yaşını doğrulamak için yapay zeka kullanan bir şirket olan ortağı Yoti’ye teslim edecek. Evet, bir yapay zeka gerçekten 18 yaşından büyük olup olmadığınıza karar verecek.

Instagram, Yoti’nin yapay zekasını, dünyanın dört bir yanından Yoti’nin verilerini kullanmasına şeffaf bir şekilde izin veren ve Yoti’den verilerini istediği zaman silmesini isteyebilecek olan çeşitli kişilerin anonim görüntüleri üzerinde eğittiğini söylüyor. 13 yaşın altındaki insanlar için Yoti, ebeveynleri veya vasilerinden açık rıza alarak veri topladı.

Web sitesinde yayınlanan bir “white paper” belgesine göre Yoti, yapay zekasının 6-70 yaşındakiler için 2,96 olan bir yıllık doğruluk oranına sahip olduğunu (yani ortalama olarak bu kadar hata yapacağını) söylüyor ve bu doğruluk oranı  daha dar yaş grupları için daha iyi. Ayrıca şirket, kullanıcıların bireysel olarak tanımlanamayacağını, cinsiyet ve cilt tonu ön yargısının en aza indirildiğini söylüyor.

Instagram, bir video özçekim yüklediğinizde Yoti’nin bunu yaşınızı doğrulamak için kullandığını, görüntünün başka bir şey için kullanılmadığını ve yaşınız onaylandıktan sonra silindiğini söylüyor.

Ana şirketi Meta’nın ve aynı zamanda Instagram’ın da sahibi olduğu Facebook’un geçmişte birkaç kez kullanıcı verilerini kötüye kullandığını hatırlatmak için iyi bir zaman olabilir.

Instagram’ın neden bu yöntemi kullandığına gelince şirket; birinin yaşını çevrimiçi olarak anlamanın karmaşık, endüstri çapında bir zorluk olduğunu ve birçok gencin her zaman bir kimliğe erişemediğini, bu nedenle birinin yaşını doğrulama ikilemine yaklaşmanın yeni yollarını keşfetmek zorunda kaldığını söylüyor.

Loading

Bu içeriği paylaş
Yaşam dinamik bir süreçtir. O da bu dinamizmin bir parçası olarak hayatın akışına yön veren değişim ve dönüşüm süreçlerini benimseyen, yeniliklere açık ve daima ilerlemeyi hedef alarak hareket eden biri olmasıyla birlikte bu süreçleri her adımda sizlerle paylaşmak üzere burada. Dijitaliyidir için Sinem'in sloganı "Dijital, dünya değişimlere hazırsa iyidir" oldu.
Yorum bırak, puan ver