Aralarında Microsoft ve Meta’nın bulunduğu 33 şirket ve kuruluş “metaverse” teknolojisi için standartlar grubu oluşturdu. Metaverse Standartları Forumunun artırılmış ve sanal gerçeklik, jeo-uzamsal ve 3D teknojisi için açık, birlikte çalışabilir standartları belirlemesi bekleniyor.
Yapılan basın açıklamasına göre, Metaverse Standartlar Forumu, ortak standartları desteklemek için hackathonlar ve prototip oluşturma araçları gibi “pragmatik, eyleme dayalı projelere” odaklanacak. Aynı zamanda, birçok oyuncunun Metaverse’nin ne olduğu konusunda hemfikir olabilmesi için tutarlı terminoloji geliştirmekle de ilgilenecek. Yukarıdaki şirketlere ek olarak grubun kurucu üyeleri arasında Word Wide Web Konsorsiyumu (W3C), Nvidia, Qualcomm, Sony ve Unity gibi büyük metaverse öncesi kuruluşlar ve Lamina1 gibi daha yeni kuruluşlar yer alıyor.
Üye olan şirket ve kuruluşlar arasında eksik birkaç büyük isim var. VR ve AR teknolojileri üzerinde çalışan Apple’dan oyunlar ve sanal dünyaları harmanlamada erken adımlar atmış olan Niantic ve Roblox’dan henüz ses yok. Metaverse Standartlar Forumu ilk toplantısını 2022 bitmeden gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu toplantıdan sonra katılımcıların artması bekleniyor.
Forum basın açıklamasında “Endüstri liderleri, metaverse potansiyelinin en iyi açık standartlar temeli üzerine inşa edilmesi durumunda gerçekleştirileceğini belirttiler. Yaygın ölçekte açık ve kapsayıcı bir meta veri tabanı oluşturmak, açık birlikte çalışabilirlik standartlarından oluşan seçkin bir topluluk gerektirecektir.” açıklamalarında bulundu.
“Metaverse” sanal dünyalar, VR ve AR için her şeyi kapsayan bir terim. Fakat açık standartlar, şirketlerin World Wide Web gibi birbirine bağlı bir alan olarak “meta veri deposu” yaratacağı anlamına gelmiyor. Açık standartlar, geliştiricilerin aynı içeriği farklı platformlar için oluşturmasını veya kullanıcıların bir hizmetten diğerine veri aktarmasını kolaylaştırmayı hedefliyor. Yine de forum, “metaverse” gelişimini birleşik bir alan olarak resmileştirme yönünde adımlar atacağını öne sürüyor.