Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi Meta, iş gücünün %13’üne denk gelen 11.000 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Bu işten çıkarma, şirket tarihinin büyük çaplı ilk işten çıkarması olacak.
Son aylarda pek çok teknoloji şirketinde büyük işten çıkarmalar yaşandı. Söz konusu haber, Twitter’ın 7.500 çalışanının işine son vereceği haberinden bir hafta sonra geldi. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, bu durumun herkes için çok zor olduğunu ve özellikle etkilenenler için üzgün olduğunu belirtti. Meta’nın mevcut çalışan sayısı dünya çapında yaklaşık 87.000’e tekabül ediyor bu da 11.000 çalışanın Meta’dan ayrılacağı anlamına geliyor. Zuckerberg’e göre ABD merkezli her çalışan, 16 haftalık kıdem tazminatı ve ayrıca her hizmet yılı için ekstra ödeme alacak. Buna ek olarak Meta, çalışanlara kalan tüm izin süreleri için ödeme yapılacağını ve 15 Kasım’a kadar hak kazanılan hisse bazlı tazminat alacağını açıkladı. Ayrıca çalışanlar ve aileleri için altı ay boyunca sağlık sigortası hizmeti sunulacağını da ekledi. Zuckerberg, ABD dışında da destek paketlerinin benzer olabileceğini ancak her bölge için özel olarak tasarlanacağını söyledi.
Zuckerberg, ‘‘Covid’in başlangıcında dünya hızla çevrim içi hale geldi ve e-ticaretteki artış aşırı büyük gelir artışına yol açtı. Birçok insan bunun pandemi sona erdikten sonra bile devam edecek kalıcı bir hızlanma olacağını tahmin etti. Ben de öyle düşünerek yatırımlarımızı önemli ölçüde artırma kararı aldım. Ne yazık ki bu beklediğim gibi olmadı. Çevrim içi ticaret, yalnızca önceki eğilimlere dönmekle kalmadı, makroekonomik gerileme, artan rekabet ve reklam sinyali kaybı da gelirimizin beklediğimden çok daha düşük olmasına neden oldu.’’
İşten çıkarmalar bir yana, Meta, aynı zamanda kapasite verimliliğini optimize etmek için altyapı harcamalarını gözden geçirdiğini söyledi. Mevcut işe alım dondurma durumunun ise yalnızca ‘‘az sayıda istisnanın’’ dışında 2023’ün başlarına kadar uzayacağını ifade etti.
Zuckerberg, ‘‘İş performansımızı, operasyonel verimliliğimizi ve bu noktada işe alımlara devam edip etmeyeceğimizi belirlemek için diğer makroekonomik faktörleri dikkate alacağım.’’ diye belirtti. ‘‘Bu bize, devam eden bir ekonomik gerileme durumunda maliyet yapımızı kontrol etme yeteneği verecek.’’