Meta, oyuncuları ve taraftarları zararlı içerikten korumak konusundaki dikkatini 2022 FIFA Dünya Kupası sırasında taciz endişelerinin önüne geçerek göstermeyi planlıyor. Hem Facebook hem de Instagram, geçen yıl İngiltere’nin milli futbol takımındaki siyahi futbolcuları ırkçı tacizlerden koruyamadıkları için eleştirildi ve oyuncular, 2021 Avrupa Şampiyonası turnuvası sırasında İngiltere’deki takımların ve kuruluşların sosyal medya boykotuyla sonuçlanan, taciz bombardımanına uğradı.
Bugün bir blog gönderisinde Meta, oyunculara Instagram’da “gizli kelimeler” ve “limitler” gibi taciz önleme özelliklerini nasıl kullanacaklarını göstermek için FIFA gibi takımlar ve derneklerle birlikte çalıştığını belirtti. Ayrıca Meta, bu yılın başlarında kullanıcıları rahatsız edici yorumlara yanıt vermekten caydırmak için Instagram’a yeni dürtüler getirdiğini ve bu yıl nisan ve haziran ayları arasında 17 milyondan fazla nefret söylemine karşı harekete geçebildiğini vurguluyor. Fakat bu özelliklerin hiçbiri yeni değil veya Dünya Kupası’nı idare etmek için özel olarak tasarlanmadı.
Meta, blog gönderisinde “Zorbalık, şiddet içeren tehditler ve nefret söylemine karşı net kurallarımız var ve bunları uygulamalarımızda istemiyoruz” yazdı. Açıklama, 2022 FIFA Dünya Kupası çevresinde, taraftarların ve oyuncuların ev sahibi ülkenin göçmen işçilere, kadınlara ve LGBTQ topluluğuna yönelik sayısız insan hakları ihlali eleştirilerinin arasındaki gerginliğin artmasından doğdu.
Halihazırda yürürlükte olan diğer korumalarla ilgili olarak Meta, kullanıcıların kendi denetlemelerini yapmalarına izin veren bir dizi aracı vurguluyor: Kullanıcılar yorum izinlerini gönderi bazında yönetebilir, halka açık doğrudan mesajları devre dışı bırakabilirler ve saldırgan kullanıcıları engelleyebilirler. Ancak bu çözümler, hayranlarıyla özgürce iletişim kurmak isteyen tanınmış kişiler için ideal olmayabilir.
FIFA ve genel itibariyle futbol endüstrisi, taraftarlarının ve üyelerinin davranışları konusunda zaten kötü bir üne sahip. Ancak Katar’daki 2022 FIFA Dünya Kupası özellikle endişeleri artırdı. İnsan haklarıyla ilgili protestolar, turnuvanın Katar’a – Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, FIFA yetkililerine rüşvet verildiğinde karar kıldı – verilmesinden bu yana devam ediyor. 2021’de yapılan bir araştırmada ise Katar’daki, susuzlukla yüzleşenler dahil, aşırı çalışma koşulları nedeniyle en az 6.500 göçmen işçinin öldüğü tespit edildi. Uluslararası Af Örgütü ve The Guardian tarafından yürütülen soruşturmalar, Katar’ın stadyumlarını inşa etmeye zorlanan göçmen işçilerin esasen bu amaç ücretsiz olarak çalıştırıldığı ve kaçmalarına mahal vermemek adına pasaportlarına el konarak köleleştirildiği sonucuna vardı.