Google, sistemlerini manipüle etmek için bot ağı çalıştıran bir gruba karşı, gelecekteki siber suç davaları için önemli sonuçları olabilecek bir davayı kazandı.
Google, Rus tabanlı bot dolandırıcılık grubuna karşı açtığı davayı kazandı. Dava, milyonlarca Windows cihazına sızmak için bot açıklarını kullanan Glupteba adlı Rusya merkezli bir grupla ilgili. Glupteba sistemi öncelikle kullanıcı kimlik bilgilerini ve çerezlerini çaldı. Daha sonra virüslü ana bilgisayarlarda kripto para madenciliği yaptı ve Windows sistemlerini ve IoT cihazlarını hedef alacak proxy bileşenlerini dağıttı. Kötü amaçlı yazılım, öncelikle korsan yazılımlar için şüpheli indirme bağlantıları aracılığıyla dağıtıldı.
Faillerin yabancı ülkelerde yaşaması ve bu sebepten ABD yasalarının yetki alanı dışında kalması yüzünden hukuku zorlayacak Glupteba lakaplı davanın görülmesi bir miktar zor olsa da mahkeme, Google’ın lehine karar verdi ve bununla kalmadı:
Google’ın yaptırım talebini kabul ederken daha da ileri giderek hem Rusya merkezli sanıklara hem de ABD merkezli avukatlarına parasal yaptırım kararı aldı ve Glupteba’nın arkasındaki suç aktörlerinin Google’ın yasal ücretlerini ödemesini zorunlu tuttu.
Bu olaydaki kilit unsurlardan biri, Glupteba sürecine dahil olan bireylerin ve paravan şirketlerin isimlerinin afişe edilmesi ve bu grupların özellikle suçla ilişkilendirilmesiydi. Bu, doğrudan dava açılmasını kolaylaştırırken, grubun ABD merkezli avukatının sorumlu tutulmasına yönelik daha fazla eylem, nihai karara daha da ivme kazandırdı.
Bu karar, suçluların bu tür faaliyetlere karışmasını caydırıcı hale getirebilmesi bakımından önem taşıyor. Yabancı gruplar daha doğrudan sorumlu tutulabilirse, zaman içinde bu tür operasyonlara karşı daha birçok eylemin gerçekleştirilebileceği yeni bir yasal başvuru düzeyi sağlanacak. Hepimizin tahmin edeceği üzere büyük operasyonlar finansman gerektiriyor. Bu noktada Google ve diğer platformlar bu kaynaklara işaret edebilirse, bu operasyonlar üzerindeki baskıyı artıracak daha fazla ceza verilebilir.