Film: Sound of Metal
Bilim insanları her geçen gün teknolojinin yeni ve herkes için erişilebilir bir yönünü keşfetmeyi sürdürüyor. Yapılan bir çalışma, teknolojinin faydalı araçları kullanıldığında işitme engeli bulunan bireylerde duyusal engelleri aşmanın bir yolu olduğunu kanıtladı.
Malaga Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, bileğe takılan bir cihaz aracılığıyla monofonik müziği ileten ve ses dalgalarını somut uyaranlara dönüştüren bir algoritma tasarladı.
Prototip aşamasında olan bu ürün, şimdilik bilgisayara bağlı olarak kullanıyor. Ancak ileride çığır açacak bir yenilik olarak tanımlanabilecek taşınabilir versiyonuyla konserlerde de kullanılabilecek. Araştırmacı ekibin söylediğine göre söz konusu cihaz, gönderilen sesin gerçek bir uyarana dönüştürülmesini sağlayarak beynin sinir sistemini bir tür “hackleme“ görevi görüyor. Bunu da dokunma duyusunu etkileyen bir yanılsama olan dokunsal illüzyonlar sayesinde gerçekleştiriyor.

Algoritmanın nasıl çalışacağını anlamak için 50’den fazla katılımcıyla bir çalışma yapıldı. Her bir katılımcı, cihazları bileklerine bağladı ve başka sesleri engellemek için gürültü önleyici kulaklıklar taktı. Araştırmacılar, ritim, tempo ve melodi gibi müzikal özelliklerin çoğunlukla dokunsal illüzyonların düzenlenmesinde kullanılmasına rağmen, kişilerde orijinal sesten farklı bir duygusal tepki uyandırıp uyandırmadığına odaklandı. Sonuçlar, ‘dokunsal illüzyonların’ olumsuz duygulardan çok olumlu duygular uyandırdığını gösteriyor. Özetle titreşimler her bir kişide sesten daha hoş ve uyarıcı olarak algılanırken orijinal müzikten farklı bir duygusal tepki uyandırdı.
Çalışmaya şahitlik eden Paul Remache, “Bu, Spotify benzeri bir şey.” diye açıklıyor. “Uzun vadede amaçlanan, duyma engelli bireylerin müzik dinleyebilmesini sağlamak.’’ diye ekliyor.
Geliştirilen cihaz, alanda tamamen yeni değil fakat müziğe duygusal tepki veren bir kısmıyla bu minvalde yürütülen çalışmaların ilk versiyonu olarak öne çıkıyor.
Derleyen: Muhammed Bayar