Lensa’nın “sihirli avatarlar” özelliğinin piyasaya sürülmesi, şirket için küresel bir hit oldu. Üretken yapay zekadaki son gelişmeler, uygulamanın öncekinden daha etkileyici ve çeşitli sonuçlar üretmesini sağlıyor.
Lensa, Prisma Labs tarafından geliştirilen bir fotoğraf düzenleyici uygulaması olarak piyasaya çıktı. Sensor Tower tarafından sağlanan ön tahminlere göre, aralık ayının ilk beş gününde dünya çapında 4 milyondan fazla kişi uygulamayı indirdi. Aynı zamanda, kullanıcılar uygulamada 8 milyon doların üzerinde para harcadı.
Lensa’yı kullanmanın iyi bir fikir olup olmadığını merak ediyorsanız, para harcamadan ve selfielerinizi yüklemeden önce göz önünde bulundurmanız gerekenleri sizin için açıklıyoruz:
Her Zaman Gizlilik Politikasını Okuyun
Kullanmadan önce, uygulamanın verilerinizle ne yaptığını daha iyi anlamak için gizlilik politikasına ve kullanım koşullarına göz atmak ve okumak için bir dakikanızı ayırın.
Alan Turing Enstitüsü’nde etik ve sorumlu inovasyon araştırması direktörü David Leslie, “Biyometrik verilerimiz herhangi bir amaçla kullanıldığında farkında olmalıyız. Bu veriler hassas olduğu için ekstra dikkat edilmesi gerekli.” diyor.
Prisma Labs’in CEO’su ve ortak kurucusu Andrey Usoltsev, şirketin gizlilik politikasında bir güncelleme üzerinde çalıştığını duyurdu. “Lensa, Stabil Difüzyon modelinin bir kopyasını kullanıyor ve ona her durumda yüklenen resimlerdeki yüzü tanımayı öğretiyor. Bu, her bir kullanıcının ayrı bir model olduğu anlamına gelir. Kullanıcının avatarı oluşturulduğu an fotoğrafı sunucudan silinir.”
Yüklenen Resimlerinizin Ötesindeki Güvenlik Etkileri
Biyometri ilk endişeniz olsa da akıllı telefonunuzdan otomatik olarak ne kadar ek verinin toplandığını anlamak da çok önemli. Lensa, hakkınızda veri toplamak için üçüncü taraf analitikleri, günlük dosya bilgileri, cihaz tanımlayıcıları ve kayıtlı kullanıcı bilgilerini kullanabilir.
Bir iOS cihazı kullanıyorsanız, gizlilik ayarlarınıza giderek devre dışı bırakma seçeneğiniz de bulunuyor. Ancak sadece Lensa değil, telefonunuzdaki her uygulama muhtemelen sizden sandığınızdan daha fazla veri topluyor.
Çocuk veya Çıplaklık Resimlerini İçe Aktarmayın
Lensa’da resim oluşturmak için çocuk resimleri veya çıplaklık eklemek kullanım koşullarına aykırı. Ancak çıplak resim girmeseniz bile kadınlar aşırı cinsel sonuçlar alabiliyor.
Uygulama sadece çıplak resimler oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda resimlerine boğucu pozlar ve devasa göğüsler gibi karikatürize cinsel özellikler de atfedebiliyor. Bazı kullanıcılar uygulamaya çocukluk fotoğraflarını yüklediklerinde rahatsız edici görüntülerle karşılaştıklarını bildirdiler.
Tuhaf veya Ofansif Sonuçlara Hazır Olun
Sadece korkutucu parmaklar ve ikinci kafalar değil, üretken yapay zeka ile etkileşime geçtiğinizde ırkçı veya cinsiyetçi sonuçlar da alabilirsiniz. Equal Justice’den Grant Ferguson, “Yapay zeka görüntü oluşturucuları, birçok rahatsız edici görüntü oluşturabilme potansiyeline sahip.” diyor.
Gerçek Sanatçılar İçin Oluşan Büyük Etkiyi Düşünün
Bazı sanatçılar, üretici yapay zekanın büyüleyici sonuçlar üretme potansiyelini benimsiyor. Diğerleri ise teknolojinin potansiyel yansımaları konusunda endişeli.
Leslie, “Bu görüntü oluşturucuların ticarileştirilmesi, sanatçıların uzun vadede kendilerini idame ettirmesi üzerinde kötü bir etkiye sahip olacak.” diyor.
Instagram ve Twitter, üretici yapay zekadan asla elde edemeyeceğiniz çeşitli tarzlarda çalışan sanatçılarla dolu ve birçoğu komisyon için can atıyor. Belirli bir ücret karşılığında gerçekten benzersiz ve kişisel bir şey elde edebilirsiniz. Hatta topluluk sanat merkezinize sorabilir ve yerel bir sanatçıyı destekleyebilirsiniz.
Daha Sonra Uygulamayı Silin
Diyelim ki yukarıdaki her şeyi düşündünüz ve yine de bir paket “sihirli avatar” almak için birkaç dolar harcamaya karar verdiniz. Renkli kreasyonları kaydettikten sonra Lensa’daki fotoğraf ve video düzenleme özelliklerine göz atın. Bu, sık sık kullanmak istediğiniz bir şey mi yoksa akıllı telefonunuzda dijital tozla kaplanacak başka bir uygulama mı?
Winters, veri toplama konusunda endişe duyan herkese “Ayarları kontrol edin, kullandıktan sonra silin ve size sundukları tüm hakları kullanın.” diyor .
Derleyen: Ceren Korkmaz