ABD’deki birçok kuruma bağlı bir araştırma ekibi, Fransa’dan ve Guatemala’dan başka ekiplerle birlikte çalışarak, kuzey Guatemala’da 2.000 yıllık çok büyük bir Maya uygarlığı keşfetti.
Antik Mezoamerika dergisinde yayımlanan makalelerinde grup, bölgede bir araştırma yapmak için LiDAR kullandı.

LiDAR, radara benzer bir algılama sistemidir ancak radyo dalgaları yerine lazer ışığına dayalı çalışır. Son yıllarda yoğun tropik yağmur ormanlarının bazı kısımlarında eski uygarlıkların kalıntılarını taramak için kullanılıyor. Bu tür sistemlerde kullanılan lazerler, yağmur ormanlarının üzerindeki bitki örtülerine nüfuz ederek, bunların altındaki zemini ortaya çıkarıyor.
Bu yeni araştırmada, araştırmacılar geniş bir antik maya uygarlığı olarak tanımladıkları şeyle karşılaştıklarında, bir haritalama çabasının parçası olarak Guatemala’nın bazı bölümlerinin üzerinde uçtular. Haritalarını incelerken eski uygarlığın yaklaşık 650 mil karelik bir alanı kaplayan ve çoğu çok sayıda geçitle birbirine bağlanan 1.000’den fazla yerleşimden oluştuğunu gördüler. Araştırmacılar ayrıca, bir zamanlar bu yerleşim yerlerinde yaşayan insanların yoğun bir şekilde toplandığını buldular ve erken Mezoamerikan yerleşimlerinin seyrek nüfuslu olma eğiliminde olduğunu öne süren teorilere aykırı bir bulgu ortaya çıkardılar.
Geçitler (yol olarak kullanılan temizlenmiş, yükseltilmiş yataklar), 110 mil kadar geçilebilir patika eklenerek oluşturulmuş. Bu da yapılan yolların, medeniyetteki insanların diğer yerleşim yerlerini ziyaret etmesini nispeten kolaylaştırmak için yapıldığını gösteriyor.
Araştırmacılar ayrıca bazı yerleşim yerlerinde büyük platformlar ve piramitlere dair kanıtlar buldular. Bunların bazılarının iş, eğlence ve politika için merkezler olarak hizmet ettiğini öne sürdüler. Yerleşim yerlerinden bazılarının, önceki araştırmaların keşfettiği bölgeye özgü çeşitli sporları oynamak için kullanıldığını gösterdiği top sahalarına sahip olduğunu da belirtiyorlar. Araştırmacılar medeniyetteki insanlarının suyu hareket ettirmek için kanallar ve rezervuarlar da inşa ettiğini de buldular.
Derleyen: Ceren Korkmaz