Grönland’ın Buzulları Tahmin Edilenden 100 Kat Daha Hızlı Eriyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Beyza Keleş
Ekleyen Beyza Keleş
2 dk okuma süresi

Bilim insanları, adanın fiyortlarında buz ve su arasındaki etkileşimi hesaba katan yeni bir model ile Grönland buzullarının hesaplanandan 100 kat daha hızlı eridiğini tespit etti.

Daha önce bilim insanları, buzulların deniz suyunun üzerinde yüzdüğü Antarktika’da geliştirilen modelleri kullandılar. Ancak, Antarktika’yı kullanan eski modeller hedefin çok dışındaydı.

Austin’deki araştırma görevlisi olan baş yazar Kirstin Schulz, “Yıllarca insanlar Antarktika’da yüzen buzullar için erime hızının modelini aldılar ve onu Grönland’ın dikey buzul cephelerine uyguladılar. Ancak geleneksel yaklaşımın Grönland’ın dikey buzul cephelerinde çok düşük erime oranları ürettiğine dair giderek artan kanıtlar var.” dedi.

Araştırmacılar, bulguları eylül ayında Jeofizik Araştırma Mektupları dergisinde yayımladı.

Araştırmacılar, Antarktika merkezli Arktik buzullarının mükemmel bir eşleşme olmadığını biliyorlardı. Ancak Grönland’ın buzullarının kenarlarına yaklaşmak oldukça zordu. Çünkü fiyortların uçlarında sıcak suyun buzu alt ettiği yerde bulunuyorlar. Araştırmacılara göre bu, bina büyüklüğündeki buz parçalarının çok az suya karıştığı ve mini tsunamiler yarattığı buzağılama olaylarına yol açıyor.

Rutgers Üniversitesi’nden fiziksel oşinograf Rebecca Jackson ile araştırmacılar tehlikeli buz kayalıklarına yaklaşmak ve ölçüm yapmak için robotik tekneler kullanıyor. Ölçümler, Antarktika tabanlı modellerin Arktik buzul erimesini büyük ölçüde hafife aldığını gösteriyor.

Buzullardan gelen soğuk tatlı su ile sıcak deniz suyunun karışımı, okyanus sirkülasyonunu buzulların yakınında ve okyanusta daha uzaklara yönlendirir, bu da erimenin geniş kapsamlı etkileri olduğu anlamına gelir. Grönland buz tabakası, deniz seviyesinin yükselmesi konusunda önemli: Grönland buzu, deniz seviyesini 6 metre yükseltmeye yetecek kadar suya eşdeğer.

Yeni model, buzulların sarp, uçurum benzeri yüzeylerin buz kaybını nasıl etkilediğine dair daha gerçekçi bir anlayışla birlikte buzullara yakın görevlerden elde edilen en son verileri kullanıyor. Sonuçlar, eski modellerin tahmin edildiğinden 100 kat daha fazla erime gösteren bulgularla tutarlı.

Schulz, “Okyanus iklimi modeli sonuçları, insanların iklim değişikliğiyle ilişkili eğilimleri tahmin etmesi için son derece önemli, bu yüzden onları doğru yapmak istersiniz. Bu, iklim modellerini daha iyi hale getirmek için çok önemli bir adım.” dedi.

Derleyen: Beyza Keleş

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Kendini geliştirmeyi, araştırmayı, yeni yerler keşfetmeyi ve keşfettiği yerlerin renkli dünyasında dolaşmayı seven biri. Beyza teknoloji ile iç içe geçmiş bir dünyaya kendince ayak uydurur. Ayak uydurmaya çalışırken de kendisine bir şeyler katar. Dijitaliyidir için Beyza'nın sloganı " dijital özgürleşebildiği sürece iyidir" oldu.
Yorum bırak, puan ver