Inner Cosmos adlı bir nöroteknoloji şirketi, depresyonu tedavi eden ve şu anda ilk hastasının kafatasında bulunan “dijital pil”lerini tanıttı.


Pil, iki parçadan oluşuyor: Kafa derisinin altına yerleştirilen bir elektrot ve cihaza güç sağlamak için kullanıcıların saçına takılan ‘reçete kapsülü’.
İmplant, depresyondan etkilenen beyin bölgesine günde bir kez 15 dakika boyunca küçük elektrik darbeleri gönderiyor.
Missouri, St Louise’den gelen hastanın pili bir yıl boyunca test etmesi planlanıyor ve önümüzdeki ay deneme sürecine başlayacak yeni bir hasta daha olacak.
Pil yaklaşık 19mm boyutunda ve implant için ameliyat ayakta 30 dakika sürüyor.
Şirketin dijital pili, ruh hali ve depresyon grafiklerini de gösteren uygulaması ile birlikte geliyor.
Inner Cosmos’un kurucusu Meron Gribetz, doktorların bu tür verilere ilk kez erişebileceğini belirterek, ‘sağlık sektörünün ağır intihar depresyonunun yanlış teşhisi için milyarlarca dolar tasarruf sağlayacağını’ söyledi.

Sektördeki Yarış
Beyin implantları sektörde dalgalar yaratıyor çünkü birkaç şirket kendi ürünlerini ilk olarak piyasaya sürmek için yarışıyor.

Musk’ın Neuralink’i kısa bir süre önce bir maymunun beynindeki çipini göstererek tam cümleler yazmak için bir ekrandaki klavyeyi kontrol etmesini sağlayan bir ürün tanıtımı gerçekleştirdi. Ayrıca iddialara göre Neuralink’in insan testleri altı ay sonra başlayacak.

Synchron, temmuz ayında kullanıcının sadece düşünceyi kullanarak bir bilgisayarı kontrol etmesini sağlayan beyin implantının insan denemelerine başladı. Firmanın yaklaşık bir ataç büyüklüğündeki Stentrode beyin implantı, ağır felçli altı New York ve Pittsburgh hastasına implant edilecek.

Araştırma tesisleri de beyin çipleri geliştiriyor. Bristol’daki Southmead Hastanesi’nin, Parkinson semptomlarını tersine çevirecek bir cihazı implant eden dünyadaki ilk hastane olduğuna inanılıyor.
Derleyen: Arda Yardımsever