Bu hafta meydana gelen depremde ölenlerin sayısı neredeyse 25.000’e ulaştı. 10 ilde 80.000’in üzerinde yaralı var. Büyük yıkımı uzaydan görüntüleyen gözlem uydusu Sentinel-1, depremin insan kayıplarının yanında yeryüzünde bıraktığı iki büyük çatlağı kaydetti.
Kahramanmaraş ve çevre illerde gerçekleşen büyük depremde ölenlerin sayısı resmi kaynaklara göre pazar sabahı 24.000’i geçti. AFAD, pazartesi günü erken saatlerde meydana gelen ilk depremden cumartesi gününe kadarki altı günlük süreçte 1.891 artçı sarsıntı kaydedildiğini belirtti.
Uydu görüntüleri, bu hafta başında Türkiye ve Suriye’yi yıkan bu depremin geride bıraktığı yıkımın boyutunu uzaydan görüntüledi. Deprem yüzünden hareket eden yeryüzünde yaklaşık 300 km uzunluğunda çatlak oluştu. Aşağıdaki görüntüler, Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında hareket eden yer kabuğunda oluşan iki devasa çatlağı gösteriyor.

Buradaki kırmızı renkler; uydunun ülke üzerinden son uçuşundan bu yana uyduya doğru olan hareketi, mavi renkler ise uydudan uzaklaşan hareketi gösteriyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı boyunca ve bu hattın yakınında zeminin nasıl bozulduğu açık bir şekilde görülüyor.
Avrupa’nın Dünya gözlem uydusu Sentinel-1 tarafından çekilen görüntüler, iki yarıktan uzun olanının yaklaşık 300 kilometre (190 mil) uzunluğunda olduğunu ve Akdeniz’in kuzeydoğu ucundan başlayarak kuzeydoğu yönünde ilerlediğini gösteriyor.
Bu yarığı ortaya çıkaran, pazartesi sabah 4.17’de bölgeyi vuran 7,7 şiddetindeki iki büyük sarsıntıdan ilki.
İkinci yarık pazartesi günü dokuz saat sonra meydana gelen ve 7,6 ile biraz daha hafif bir büyüklüğe sahip olan ikinci sarsıntıdan sonra ortaya çıktı.
Olayla ilgili haberler yayıldıkça, NASA da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki uzay ajanslarındaki bilim insanları olayla ilgili uydu verilerini işlemeye ve analiz etmeye başladı.
Kıbrıs’ın kuzeyindeki deprem bölgesi; Anadolu, Arap ve Afrika levhaları olmak üzere üç tektonik levhanın buluşma noktasında yer alıyor ve konumu dolayısıyla güçlü depremlere oldukça yatkın bir bölge olarak biliniyor. Bu plakalar birbirlerine çarptıkça basınç oluşturuyor ve bundan dolayı burada sürekli deprem oluyor.
Derleyen: İsa Arslan