Bilim insanları, Ay’dan fırlatılacak uzay tozunun insanlığı küresel ısınmanın etkilerinden koruyabileceğini iddia ediyor. Tozun bir kalkan görevi görerek Güneş’ten gelen radyasyonu engellemesi ve böylece iklim krizinin etkilerini hafifletmesi bekleniyor.
PLOS Climate dergisinde yeni yayımlanan “Güneş kalkanı olarak toz” başlıklı makaleye göre bilim insanları, Ay yüzeyinden Güneş ile Dünya arasındaki bölgeye toz atılabileceğini öne sürüyorlar. Çalışmalarında Ay’daki bir platformdan Güneş’e doğru toz fırlatmanın etkilerini simüle ettiler. Deneyin sonucunda Ay yüzeyindeki tozunun güneş kalkanı olarak etkili bir şekilde çalıştığını buldular. Araştırmacılar tozun dünyadan fırlatılmasının daha etkili olacağını ancak çok daha maliyetli olacağını belirtiyorlar. Bu doğrultuda Ay tozu kullanmanın daha mantıklı bir seçim olacağını vurguluyorlar.

Astrofizik Merkezi’nden çalışmanın eş yazarı Scott Kenyon, “Üretilmesi dört milyar yıldan fazla süren ay tozunun, ortaya çıkması 300 yıldan az süren bir sorun olan Dünya’nın sıcaklığındaki artışı yavaşlatmaya nasıl yardımcı olabileceğini düşünmek şaşırtıcı.” diyor.
Ancak çalışmaya dahil olmayan diğer bilim insanları, tozun fizibilitesini ortaya koymaya yönelik araştırmanın oldukça iyi olduğunu ancak insanlığı iklim krizinden korumanın daha hızlı ve kolay yollarının bulunabileceğini belirtiyor.
Edinburgh Üniversitesi’nden Stuart Haszeldine, “Ay tozunu dünya ile güneş arasındaki yer çekimi orta noktasına yerleştirmek; doğru parçacık şekli, doğru boyutta ve tam olarak doğru yerde ısıyı gerçekten yansıtabilir. Ancak bu, bilyeleri bir futbol topu üzerinde dengelemeye çalışmak gibidir, bir hafta içinde tozun çoğu kararlı yörüngeden çıkmıştır. İşte bu yüzden bu astronomik noktada doğal bir toz birikimi yok. Dünyanın ısınmasını azaltmak için daha kolay yöntemler var ve insanlar şimdi iklimi onarmak için bunları hayata geçirmeli.” dedi.
Imperial College London’dan Profesör Joanna Haigh, “Belki de asıl sorun, bu tür planların uygulanmasının iklim krizini çözeceği iddiasıdır.” dedi.
Araştırmaya katılan bilim insanları bile araştırmanın işe yaramayabileceğini kabul ediyor ve çalışmalarının stratejinin gerçekten uygulanabilir olup olmadığından ziyade nasıl işe yarayabileceğiyle ilgilendiğini vurguluyor.
Utah Üniversitesi’nden çalışmanın baş yazarı Ben Bromley, “İklim değişikliği ya da kütleyi bir yerden başka bir yere taşımak için gereken roket bilimi konusunda uzman değiliz. Biz sadece bu yaklaşımın ne kadar etkili olabileceğini görmek için çeşitli yörüngelerde farklı toz türlerini araştırıyoruz. Böylesine kritik bir sorun için oyunun kurallarını değiştirecek bir fırsatı kaçırmak istemiyoruz.” diyor.
Planın olası bir sorunu, tozun birkaç günde bir yenilenmeye ihtiyaç duyması. Çünkü Güneş’in radyasyonu onu güneş sistemi boyunca iter ve dağıtır. Ancak araştırmacılar bunun aynı zamanda güneş kalkanının geçici olduğu ve Dünya’ya düşmeyeceği ya da Güneş’i tamamen engellemeyeceği anlamına geleceğini ve Dünya’nın kalıcı olarak soğuk ve yaşanmaz hale geldiği distopik bir senaryodan kaçınılacağını belirtiyorlar.
Derleyen: Deniz Akbulut