Rapora göre Tencent Holdings sanal gerçeklik konusunda girişimde bulunma planlarından vazgeçiyor. Ekonomik görünümün kötüleşmesi Çinli teknoloji devini Metaverse biriminde maliyetleri ve personel sayısını azaltmaya yöneltiyor.
Dünyanın en büyük video oyun yayımcılarından Tencet, geçen yıl haziran ayında başlattığı ve yaklaşık 300 kişiyi işe aldığı “genişletilmiş gerçeklik” XR biriminde hem sanal gerçeklik yazılımı hem de donanımı oluşturmak için iddialı planlara sahipti.
Başka bir raporda, halka benzeri bir oyun kumandası için bir konsept geliştirildiği ancak hızlı kârlılık elde etmedeki zorluklar ve rekabetçi bir ürün üretmek için gereken büyük yatırımın, bu stratejiden uzaklaşılmasına neden olan faktörler arasında yer aldığı belirtildi.
Rapora göre şirket içi bir tahmine göre XR projesinin 2027 yılına kadar kârlı hale gelmesinin beklenmediği söylendi. İkinci kaynak ise birimin gelecek vaat eden oyun ve oyun dışı uygulama eksikliği yaşadığını gösterdi.
Yılın başlarında Tencent, donanım hamlesini güçlendirebilecek tedarik zinciri ve envanter deneyimine sahip olduğuna inandığı oyun telefonu üreticisi Black Shark’ı da satın almayı ve birime 1.000 kişi eklemeyi planlamıştı.
Ancak Tencent stratejisindeki değişimin yanı sıra artan düzenleyici incelemeler ve beklenen uzun inceleme süreci nedeniyle sonunda bu anlaşmadan vazgeçecek.
Raporlar, Tencent’in birim çalışanlarının çoğuna başka fırsatlar aramalarını tavsiye ettiğini söyleyerek Çinli teknoloji haber kaynağı 36Kr’nin perşembe günkü raporunu doğruladı.
Tencent, Black Shark anlaşması ve Pekin’in incelemesinin anlaşmayı bozup bozmadığı konusunda yorum yapmayı reddetti. XR biriminin durumuyla ilgili olarak şirket açıklamasında, donanım geliştirme planları değiştiği için bazı iş ekiplerinde ayarlamalar yaptığını belirtti.
Şirket ayrıca perşembe günü XR birimini dağıtmadığını da belirtti. Raporun ardından Tencent hisseleri %2,5 kadar değer kaybetti.
METAVERSE İLGİSİ
XR biriminin ortaya çıkışı, sanal dünya konseptine yönelik küresel ilginin arttığı bir dönemde gerçekleşti ve çoğunlukla bir dizi oyun ve sosyal medya uygulamasını içeren yazılımlarla tanınan Tencent için donanım alanına ilk girişi oldu.
Tencent aynı zamanda kendi metaverselerini inşa eden ve kendi sanal gerçeklik donanım projelerine sahip olan Meta Platforms ve Microsoft gibi Batılı rakipleriyle de bir yarışa girmiş oldu.
Raporlar Tencent’in yaklaşık yedi yıl önce kısa bir süre sanal gerçeklikle uğraştığını ve 2021’de gözleme lensleri ve daha güçlü ekranlardaki yeni atılımları öğrendikten sonra bu alana olan ilgisinin yeniden canlandığını söyledi. Bu kişi, Meta’nın Quest başlığının güçlü satışlarının da itici bir güç olduğunu ekledi.
Ancak geçen yıl, Tencent için 1998’deki kuruluşundan bu yana en zorlu yıllardan biri oldu ve şirket gelirleri, düzenleyici bir baskı ve COVID-19’un yayılmasını durdurmaya yönelik önlemlerden kaynaklanan sıkıntılarla sarsıldı.
Bu tür sıkıntıların altını çizen kurucusu Pony Ma, aralık ayında yıl sonu toplantısında nadir görülen bir hayal kırıklığı sergileyerek üst düzey yöneticileri yeterince sıkı çalışmadıkları için eleştirdi ve şirketin gelecekteki büyümesi için kısa videoya odaklanması gerektiğini söyledi.
Aralarında Meta ve Google’ın da bulunduğu çok sayıda teknoloji şirketi, küresel durgunluk korkularının arttığı bir ortamda maliyetlerini düşürmek için işten çıkarma kararı aldı.
TikTok’un Çinli geliştiricisi ByteDance’a ait bir sanal gerçeklik (VR) başlığı üreticisi olan Pico, yerel medyanın bu hafta başında yüzlerce işten çıkarmanın başladığını bildirmesinin ardından cuma günü az sayıda kişiyi işten çıkardığını söyledi. Konuya aşina bir kaynak 200 personelin durumdan etkilendiğini söyledi.
Derleyen: Enver Çakır