California San Diego Üniversitesi’nden araştırmacılar, içten dışa iyileştirme yeteneğine sahip bir biyomateryal geliştirdi. Araştırma ekibi materyalin dokudaki iltihaplanmayı azaltmak ve hücreleri onarmak için damar içine enjekte edilebildiği belirtti.
İlk çalışmalar, yeni geliştirilen materyalin bir dizi kalp rahatsızlığını, travmatik beyin hasarını ve hatta pulmoner arteriyel hipertansiyonu etkili bir şekilde tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu gösterdi. Araştırmacılar hem kemirgen hem de daha büyük hayvan modellerinde test edilen materyalin, gelecekte daha da fazla hastalığı tedavi etmek için kullanılabileceğini iddia ediyor.
California San Diego Üniversitesi’nden Karen Christman, “Bu biyomateryal, hasarlı dokunun içten dışa doğru tedavi edilmesine olanak sağlıyor. Bu, rejeneratif mühendisliğe yeni bir yaklaşım.” dedi.
Araştırmacılar, bir veya iki yıl içinde insan denekler üzerinde biyomateryalin güvenliği ve etkinliği üzerine bir çalışma yürütmeyi umuyor. Materyal, yetkililer tarafından onaylanmasıyla kas fonksiyonunu azaltan ve konjestif kalp yetmezliğine yol açabilen yara dokusuna sahip olmalarına neden olan kalp krizlerinden muzdarip olanlara yardımcı olmak için kullanılacak.
UC San Diego Health Kardiyovasküler Tıp Bölümü doktorlarından Dr. Ryan R. Reeves, “Koroner arter hastalığı, akut miyokard enfarktüsü ve konjestif kalp yetmezliği bugün toplumumuzu etkileyen en ağır halk sağlığı sorunları olmaya devam ediyor. Koroner arter hastalığı ve konjestif kalp yetmezliği olan hastaları her gün tedavi eden bir girişimsel kardiyolog olarak hasta sonuçlarını iyileştirecek ve zayıflatıcı semptomları azaltacak başka bir tedaviye sahip olmayı çok isterim.“ dedi.
Yeni tedavinin başlıca avantajının kalp krizinden hemen sonra uygulanabilmesi ve damardan enjekte edildiği için hasarlı doku boyunca eşit olarak dağılabilmesi olarak açıklandı. UC San Diego Jacobs Mühendislik Okulu’ndan Martin Spang, “Erişilmesi zor organ ve dokulara ulaştırılabilecek bir biyomateryal tedavisi tasarlamaya çalıştık. Sonunda bu organ ve dokulara kan sağlayan damarlardan yararlanma yöntemini bulduk.” dedi.
Ekip şimdi biyomateryal için yeni kullanım alanları bulmaya çalışıyor. Spang, “Bu araştırmadaki çalışmaların çoğu kalple ilgili olsa da erişilmesi zor diğer organ ve dokuları tedavi etme olasılıkları, biyomalzeme/doku mühendisliği alanını yeni hastalıkların tedavisine açabilir.” dedi.
Derleyen: Deniz Akbulut