Dünyanın en büyük araba üreticilerinden Ford, cuma günü yaptığı açıklamada Amerika’nın Tennessee eyaletinin dışındaki 5,6 milyar dolarlık üretim tesisinin yeni nesil elektrikli kamyonlar üreten bir kamyon fabrikası içereceğini duyurdu. Fabrikadan çıkacak ilk araç, 2025 yılında Project T3 kod adlı yeni nesil bir elektrikli kamyon olacak.
Gün geçtikçe gelişen teknoloji, tüm endüstrileri hatırı sayılır şekilde değiştiriyor. Bu endüstrilerin en önemli örneklerinden biri de otomotiv endüstrisi. Hayatımızın vazgeçilmezi arabalarımız elektrik alıyor ve şirketler bu elektriklenme yarışında en önden sıra kapmaya çalışıyorlar. Yarış halindeki bu şirketlerden bir tanesi de eski toprak bir üretici olan Ford.
Ford cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Tennessee eyaletinin Memphis kentinin dışında bulunan 5,6 milyar dolarlık BlueOval City üretim tesisinin yılda 500.000 elektrikli araç üretme kapasitesine sahip bir kamyon fabrikası içereceğini söyledi. Oldukça üretim yüksek kapasitesine sahip bu fabrikadan çıkan ilk araç, 2025 yılında Project T3 kod adlı yeni nesil bir elektrikli kamyon olacak.
Ford’un gelecekte üreteceği elektrikli araç ve pil hücrelerinin merkez üssü olan ve şirketin 2026’nın sonlarına kadar 2 milyon elektrikli araç satma hedefinin önemli bir parçası olarak görülen BlueOval City üretim tesisinin inşası geçen sonbaharda başladı. Ford’un yönetim kurulu başkanı Bill Ford yaptığı açıklamada elektriklenme hamlesi hakkında “BlueOval City, Ford’un dünya çapında elektrikli geleceğinin planıdır. Gezegenle uyum içinde çalışan, ticari büyümeyi ve inovasyonu çevresel ilerlemeyle uyumlu hale getiren gelişmiş bir üretim tesisinde devrim niteliğinde elektrikli araçlar inşa edeceğiz.” dedi.

Ford’un Trust the Truck anlamına geldiğini söylediği T3, mevcut elektrikli kamyonu F-150 Lightning’in aksine sıfırdan yapılan bir tasarımı olacak. Ayrıca şirket, T3 modelinin kablosuz güncellemeler yapabilen “yazılım tanımlı” bir araç olacağını söyledi.
Ford, mücadele verdiği bir alan olan işletme verimliliklerini artırmak amacıyla yeni montaj fabrikasının yanında ikinci nesil elektrikli kamyonunu geliştiriyor.
Şirket, bu yeni elektrikli araç fabrikasının geleneksel tesislere göre %30 daha küçük olacağını ve daha yüksek üretim kapasitesi sağlayacağını söyledi. Santral ayrıca açıldığı günden itibaren karbonsuz elektrik kullanacak.
Ford, montaj tesisine karbonsuz ısı sağlamak için tesisin altyapısından ve jeotermal sisteminden geri kazanılan enerjiyi kullanmayı planlıyor. Normalde şirket, bu büyüklükteki bir tesisi ısıtmak için her yıl 91 milyon metre küp doğalgaz kullanmalıydı. Bu karar sayesinde şirket epeyce bir tasarruf sağlayacak.
Ford’un ekosistem dostluğu konusunda ödevini iyi yaptığını itiraf etmek lazım. Şirket 3.600 dönümlük kampüste, montaj süreçlerinde tatlı su kullanmayacak şekilde tasarlanmış sıfır atık teknolojisi gibi enerji ve su tasarrufu teknolojileri kullanacak.
Derleyen: Ömer Kağan Selen