İtalya, İngiltere ve Pakistan’dan uluslararası bir grup bilgisayar bilimcisi, tarihi belgeleri daha okunaklı ve çözülebilir bir duruma getirecek bilgisayar destekli bir yöntem geliştirerek zamanla bozulmuş yazıları restore etmek amacıyla bir araya geldi.
PLOS ONE dergisinde yayımlanan “Restorasyon ve renk alanı tabanlı segmentasyon yoluyla eski el yazılarının içerik analizi” başlıklı araştırma makalesinde ekip, dijital restorasyon tekniğinin yöntemini ve deneysel sonuçlarını detaylandırıyor.
Kil tabletler üzerindeki Sümer çivi yazısı, 4.000 yıllık ticari işlemleri, geometrik hesaplamaları ve büyük bir şehrin düşüşünü detaylandıran metinleri ortaya koyuyor. Bu yazılar, kil üzerine değil de kâğıt üzerine yazılmış olsaydı muhtemelen bugün elimizde olmayacaklardı.
Eski Yunan’da yaşadıkları için antik olaylar hakkında yazan tarihçiler var. Son dört yüz yıldaki her büyük çatışmada yer alan askerlerin mektuplarına, sanayi devriminden bu yana yaşanan çoğu büyük ve küçük olayın yazılı tarihine sahibiz. Bunların hepsi ise eskimeye ve bozulmaya karşı hassas olan kâğıtlar üzerinde.
Eski veya antik belgelerin okunması -iyi durumda olsalar bile- bir okuyucunun şifreli mesajları çözen bir kriptolog rolüne girmesini gerektirir. Bunun nedeni, yazarların metinlerini kasıtlı olarak gizli tutmaya çalışmış olmaları değil, yazarın okuryazarlığı, el yazısının okunabilirliği, yazı stilleri, eski yazım ve dilbilgisi kuralları veya yer kazanmak için yapılan geçici kısaltmaların ana dilin yabancı bir dil gibi görünmesine neden olabilmesi.
Dijital restorasyonun tipik yöntemlerinden biri, parazit filtreleme ve kontrast geliştirme yoluyla metni ortaya çıkarmak için belgeyi beyaz bir arka plan üzerinde siyah metne dönüştürmesi. Şu anki renkli yöntemde görüntü, orijinal belgenin görünümünü ve verdiği hissi büyük ölçüde koruyarak daha çok bir restorasyon çalışmasına dönüşüyor.

Araştırmacılar, metin, kâğıt ve eserlerin özelliklerini belirlemek ve ayırmak için çeşitli dijital renk yorumlama tekniklerinin ve Gauss karışım modellerinin karmaşık bir entegrasyonunu uyguladılar. Bu, bazen ince spektral farklılıklara dayalı olarak çeşitli bilgi katmanlarının seçici bir şekilde çıkarılmasını sağlıyor. Böylece bir okuyucu, karalanmış bir notun, sayfa süslemesinin, damganın, kahve fincanı hâlkası lekesinin veya başka bir detayın anlaşılması konusunda kritik öneme sahip olup olmadığına katman ekleyerek veya çıkararak karar verebiliyor.
Makaleye göre bu işlem, standart bir masaüstü bilgisayarda (core i5, 4 GB RAM, Windows 10) gerçekleştirilebiliyor. Algoritmanın bir belgeyi sanal olarak daha okunaklı hâle getirmesi sadece birkaç dakika sürüyor. Bu düzeydeki bir kullanım kolaylığı, hem tarihi belge araştırmacıları hem de eski aile belgelerini anlamlandırmaya çalışan kişiler için harika bir yöntem olabilir.
Derleyen: Nazlı Koyuncu