Akıllı telefonlar insan yaşamında vazgeçilemez bir hale geldi. Şirketler kullanıcılarına ulaşmak için kişiselleştirilmiş reklamlara öncelik veriyor. Kullanıcıların karşısına baktıkları ürünlerin reklamları çıkıyor. Kullanıcılarsa “Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu?” sorusunu sormaya devam ediyor.
Akıllı telefon sektörü son yıllarda inanılmaz derecede gelişerek farklı bir seviyeye geldi. Hemen hemen herkeste en az bir tane akıllı telefon bulunuyor. Reklam dünyasıysa bu cihazları itinayla kullanıyor. Reklamların çoğunun artık kişiselleştirilmiş olması kullanıcıların “Akıllı telefonlar bizi dinliyor ve reklamları ona göre bize sunuyor.” demesine neden oluyor.
Akıllı telefonlar reklam algoritması oluşturmak için bizi dinlemiyor
Günlük yaşamda herhangi bir konu hakkında çok fazla konuşulduğunda akıllı telefonlardaki herhangi bir uygulamada, kullanıcının önüne o konuyla ilgili reklam çıktığı görülüyor. Durum böyle olunca kullanıcılar “Akıllı telefonlar bizi dinliyor” diye tepki gösteriyor.
İngiliz Daily Mail, bu konuya dikkat çekmek için bir deneme yaptı. Samsung Galaxy model akıllı telefonla bir Google hesabı oluşturdu. Robin adında sahte bir Facebook hesabı oluşturuldu. İki gün süren testlerin ardından akıllı telefonların kullanıcıları dinlemek gibi bir politika yürütmediği ortaya çıktı.
Firmanın ağ güvenliği sorumlusu Barrier Networks’ten Jordan Schroeder, şirketlerin telefonları kullanarak bilgi toplamasının maliyetinin oldukça yüksek olduğunu ve bunun için başka yolların olduğunu belirtti. Hepimizin bildiği gibi yaptığımız aramalar doğrultusunda reklam algoritmasının şekillendiği ortaya çıktı. Şekillenen bu algoritmaya göre kullanıcıların karşısına reklamlar çıkıyor.
Kullanıcılar myadcenter.google.com adresine giderek reklamlarını kontrol edebiliyor. Bu adresten belirli konulardaki reklamların daha fazla gelmesi sağlanırken, hassas konulardaki reklamlar da engellenebiliyor. Bu adreste “Gizliliği yönet” sekmesinden “Kişiselleştirilmiş reklamlar” yazan butona tıklayıp kapat yaparak özelleştirmeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Derleyen: Sarper Kaçar