Çevrim içi güvenlik uzmanlarından oluşan Home Security Heroes, yapay zekânın genel olarak kullanılan şifrelerin %50’sinden fazlasını bir dakikadan daha kısa bir sürede kırabildiğini tespit etti. Çalışma, PassGAN adlı bir yapay zekâ şifre kırıcısına odaklanıyor.
Araştırmacılar 15.680.000 şifreden oluşan bir listeyi baz aldılar. Çalışma, yapay zekânın 60 saniyeden daha kısa bir sürede şifrelerin %51’inden fazlasını kırabildiğini ortaya koydu. Ayrıca yapay zekâ, şifrelerin %65’inden fazlasını bir saatten daha kısa bir sürede ve %81’ini 30 gün içinde kırabiliyor.
Ancak yapay zekâ, yalnızca tahmin edilmesi kolay ve genel şifreleri bir dakika içinde kırabiliyor. Yapay zekâ, küçük karakter uzunluklarına sahip küçük şifreleri kolayca tahmin edebiliyor. Örneğin, adınızı veya doğum tarihinizi şifre olarak kullanmanız şifrenizi genel ve tahmin edilmesi kolay yapıyor.
Yapay zekânın karakter kombinasyonlu şifreleri tahmin etmesi daha uzun sürüyor. Çalışma, 18 veya daha fazla karakter içeren şifrelerin, yapay zekâ şifre kırıcılarına karşı güvende olduğunu ortaya koydu. Yapay zekânın 18 karakterli şifreleri kırması on ay kadar sürebiliyor. Ayrıca yapay zekânın semboller, sayılar ile büyük ve küçük harflerin kombinasyonundan oluşan şifreleri kırması pek kolay olmuyor. Dolayısıyla bu tür şifrelerin kullanılması daha güvenli.
Şifre kırıcı yapay zekâlara karşı güvende kalmak için izlenecek birkaç adım
- Tahmin edilebilir veya genel şifreler, özellikle de sadece rakam içeren şifreler kullanmaktan kaçının.
- Şifreler, en az 15 karakterden ve sembol, rakam, harf kombinasyonundan oluşmalı.
- Farklı hesaplarınızdaki şifrelerinizi korumak için bir şifre yöneticisi kullanın.
- Şifrenizde en az iki harf (büyük ve küçük harf), rakam ve sembol kullanın.
- Şifrelerinizi her üç ila altı ayda bir değiştirmeye özen gösterin.
- Tüm hesaplarınız için ortak bir şifre kullanmaktan kaçının.
Ayrıca Home Security Heroes’un resmî web sitesinde, şifrenizin yapay zekâya karşı dirençli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Derleyen: Nazlı Koyuncu