Uluslararası bir araştırma ekibi, kitlesel yok oluşun tek bir olay nedeniyle değil, yaklaşık 3 milyon yıl arayla iki olay nedeniyle meydana geldiğini söylüyor. Kanıtlar, her iki nedenin de büyük volkanik patlamalar sonucunda oluştuğunu gösteriyor.
Dinozorlardan çok önce Dünya, birçok yönden daha da inanılmaz olan hayvanlar tarafından yönetiliyordu. Bu hayvanların birçoğu, yaklaşık 260 milyon yıl önce Kapitanya Çağı’nda kitlesel bir yok oluşta öldü.
Bilim adamları, Güney Çin Denizi’nde toplanan deniz suyu örneklerinin uranyum izotop profillerini inceleyerek okyanusların hayat veren oksijenden mahrum kaldığı iki “nabız” belirlediler.
Earth and Planetary Science Letters dergisinde yayımlanan bir çalışmada araştırmacılar, analizlerinin oksijenden yoksun okyanusların yaklaşık 259 milyon ve 262 milyon yıl önce Orta Permiyen Dönemi’nde meydana gelen iki kitlesel yok oluşu hızlandırdığına dair kanıt sağladığını söylüyorlar.
Bu eski yok oluşlar incelenerek günümüz küresel ısınmasının okyanusun besin zincirini nasıl etkileyebileceği daha iyi tahmin edilebilir.
Cincinnati Üniversitesi yer bilimleri profesörü ve çalışmanın ortak yazarı olan Thomas Algeo, “Permiyen Dönemi’ndeki biyolojik krizi inceliyoruz ancak benzer ısınma, bugün insan olayları nedeniyle oluyor. İnsanlar, karbonun atmosfere salınmasının bir sonucu olarak volkanik patlamaların etkilerini taklit ediyorlar.” ifadelerinde bulundu.
Bilim adamları, okyanus yaşamının %90’ı ile kara hayvanlarının %70’ini yok eden ve “büyük ölüm” olarak adlandırılan 252 milyon yıl öncesinin felaketi de dâhil olmak üzere en büyük beş kitlesel yok oluşu belirlediler. Çalışma, Çin Jeoloji Üniversitesinde araştırmacı olan Huyue Song tarafından yönetildi.
Song: “Bugün, Orta Permiyen biyolojik kriz dönemindeki çevresel değişikliklere benzer şekilde küresel ısınma, okyanus hipoksisi, deniz suyu asitlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi çeşitli küresel değişim sorunlarıyla karşı karşıyayız. Çevre sorunlarına dikkat etmeli, altıncı kitlesel yok oluşu engellemeliyiz.”
Derleyen: Eliz Canyurt