Atacama Kozmoloji Teleskobu (ACT) ile iş birliği içindeki araştırmacılar, kozmoloji teleskobunu kullanarak kozmosun derinlikleri de dâhil olmak üzere karanlık maddenin gökyüzünde dağıldığı yerlerin görüntüsünü oluşturdu.
Karanlık madde, evrendeki kütlenin yaklaşık %85’ini oluşturuyor. Aynı zamanda, evrenin dönüşme ve büyüme şeklini etkiliyor. Işıkla ya da diğer türden elektromanyetik radyasyonla etkileşime girmeyip yalnızca yer çekimiyle etkileşime girdiği için tespit edilmesi ve araştırılması bu zamana kadar zorluydu.
Evrendeki karanlık maddenin bugüne kadarki en ayrıntılı haritasını oluşturan bilim insanları, bu çalışmayı evrene dair anlayışımızda büyük ilerlemeler kaydetmek için kullandı. Konu hakkındaki sonuçları açıklayan makaleler The Astrophysical Journal’da yayımlandı.

Haritalanan alanlarda daha fazla madde turuncu renkli; daha az madde eflatun renkli
Bu görüntü, Albert Einstein’ın evrenin tarihi boyunca devasa yapıların nasıl büyüdüğü ve ışığı nasıl büktüğüyle ilgili bir teorisini doğrulamak için kullanıldı. Kozmolojide krize yol açan bu durum, süregelen bir tartışmanın çözülmesini sağlayabilir.
ACT, araya giren tüm maddelerden geçerken ortaya çıkan bu kadim ışıktaki ince bozulmaların haritasını çıkardı. Genişleme oranını düşürmek için mercekleme tekniğini kullanıldı.
ABD Princeton Üniversitesinden Prof. Jo Dunkley BBC News’e verdiği demeçte şunları söyledi: “Bu, hepimizin bahsettiği ‘kozmik gerilimlerden’ biri. Bu yeni sonuçla, tam olarak doğru miktarda pütürlülük buluyoruz.”
Derleyen: Tuğba Akkesen