Florida Üniversitesindeki araştırmacılar, masa tenisi oynayan insanlar ve robotlar arasındaki maçlar sırasında insan beyni aktivitesini izlediler. Daha sonra, rakibin insan ya da robot olmasının farklı nörolojik okumalarla sonuçlanıp sonuçlanmadığını görmek için sonuçları karşılaştırdılar. Ekip, insan beyninin robotlara karşı oynarken diğer insanlara karşı oynadığından daha fazla çalıştığını keşfetti.
Florida Üniversitesinde biyomedikal mühendisliği profesörü olan Daniel Ferris yaptığı açıklamada, “Robotlar her yerde daha yaygın hale geliyor. Robotlarla etkileşime giren insanlar diğer insanlarla etkileşime girdiklerindekinden farklı. Uzun vadeli hedefimiz beynin bu farklılıklara nasıl tepki verdiğini anlamaya çalışmak.” dedi.
Araştırmada sırt çantası büyüklüğünde bir cihaza bağlı 100’den fazla elektrotla kaplı bir başlık kullanıldı. Katılımcıların Ping-Pong oynarken bu başlığı takmaları istendi. Sonuçlar insan beyninin bir robot rakiple eşleştiğinde daha çok çalıştığını gösteriyor.
Oyuncuların nöronları, bir insana karşı görev yaparken zamanlamayı ve hızı yorumlamak için uyum içinde iş birliği yaptı. Bununla birlikte bir makine ile karşılaşıldığında nöronlar aynı hizada değildi. Bu durum sinirbilimde “desenkronizasyon” olarak biliniyor.
Ferris yaptığı açıklamada, “Pek çok durumda, bu senkronizasyon bozukluğu beynin oturmak ve boşta durmak yerine çok fazla hesaplama yaptığının bir göstergesidir.” dedi.
Ekip, robotlara karşı oynarken insan beyni farklı çalıştığı için insan oyuncularla antrenman yapmanın daha etkili olduğunu söylüyor. Ancak, araştırmacılar makinelerin önümüzdeki 10-20 yıl içinde daha doğal davranışlar sergileyerek daha etkili eğitime yol açabileceğini söylediler.
Derleyen: Merve Nur Sözen