Okyanus dibinde keşfedilen delik bir sonraki sarsıcı depremin Kuzeybatı Pasifik’te meydana geleceğinin habercisi olarak yorumlandı.
Yeni araştırmayla ilgili bir basın açıklamasında, Washington Üniversitesindeki araştırmacılar, Oregon kıyılarındaki tuhaf deniz dibi deliğinin Cascadia Yitim Bölgesi fayının üzerinde bulunduğunu ve sızıntı yaptığı için felakete yol açabileceğinden endişe duyduklarını söyledi.
Bir kâhinin tahminlerinden sonra “Pythias’ın Vahası” adını alan, Pasifik Kuzeybatı deniz tabanında bulunan bu düşük tuzluluktaki mineral bakımından zengin kaynak, 2015 yılında keşfedildiğinden beri bilim insanlarını etkilemekte. Science Advances dergisinde bu yılın başlarında yayımlanan makale, içinden sızan neredeyse tatlı suyun bir tür tektonik yağlayıcı olabileceğini ve üzerine oturduğu plakanın büyük bir kayma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar, okyanus yüzeyinin dörtte üçü kadar altında beklenmedik baloncuklara rastladıklarını belirtti.
Deniz tabanını keşfeden bir robot kullanan UW ekibi, “Kabarcıklar, deniz tabanındaki tortudan fışkıran sıvının farklı bir kimyasal bileşeni.” dedi.
UW Oşinografi Doçenti ve Deniz Tabanı Jeolojisi Uzmanı Evan Solomon, “Araştırmacıların gördükleri şey sadece metan kabarcıkları değil, deniz tabanından yangın hortumu gibi çıkan suydu. Bu daha önce hiç görmediğim bir şey ve bildiğim kadarıyla daha önce gözlemlenmedi.”
İlk olarak UW oşinografi mezunu ve şu anki Beyaz Saray politika danışmanı Brendan Philip tarafından keşfedilen kaynağa yapılan sonraki keşif gezileri, araştırmacılara kaynaktan fışkıran tuhaf sıvının onu çevreleyen sudan 16 Fahrenheit derece daha sıcak olduğunu ortaya çıkardı.
İlginç bir metafor kullanan Solomon, “Megathrust fay bölgesi bir hava hokeyi masası gibi ve sıvı basıncı yüksekse hokey masasının havası açılmış gibi olur, bu da daha az sürtünme olduğu ve iki plakanın kayabileceği anlamına gelir. Sıvı basıncı daha düşükse, iki plaka kilitlenir. İşte o zaman stres birikebilir.” dedi.
Araştırmacılara göre bu, türünün bilinen ilk deniz tabanı sızıntısı ancak yakınlarda henüz tespit edilmemiş başkaları da olabilir.
Derleyen: Damla Şayan