Robotların kavrama sorununu çözmek için Cambridge Üniversitesindeki araştırmacılar çalışmalar yürütmeye başladı.
Advanced Intelligent Systems ile yayımlanan bir makalede anlatıldığı üzere ekip, çeşitli nesneleri kavrayabilen düşük maliyetli bir robotik el geliştirdi. Dahası bu robotik el, görevlerini yerine getirmek için herhangi bir parmak eklemine gerek duymuyor. Bu nedenle tasarımını, programlamasını ve enerji ihtiyaçlarını büyük ölçüde basitleştiriyor.
Üniversitenin biyolojiden ilham alan robotik laboratuvarında profesör ve makalenin ortak yazarlarından biri olan Fumiya Iida, “Elimizi olabildiğince basitleştirmek istiyoruz. Herhangi bir aktüatör olmadan çok sayıda iyi bilgi ve yüksek düzeyde kontrol elde edebiliyoruz. Böylece bunları eklediğimizde daha verimli bir pakette daha karmaşık davranışlar elde edebiliyoruz.” açıklamasında bulundu.
Bunu başarmak için araştırmacılar önce yumuşak, 3D baskılı, antropomorfik bir elin içine yalnızca bileği aracılığıyla hareket eden dokunsal sensörler yerleştirdi. Ekip daha sonra kavrama ve tutma yeteneklerini incelemek için 1.200’den fazla test gerçekleştirdi. Bu testlerin çoğu, insanlar tarafından gösterilen önceden belirlenmiş hareketleri taklit ederek küçük, 3D baskılı plastik topları almaya odaklandı. Plastik toplardan sonra el; baloncuklu ambalajı, bir bilgisayar faresini ve hatta bir şeftaliyi almaya başladı. Sonuçlara göre el, 14 ek test nesnesinden 11’ini başarıyla yönetti.
Mükemmel olmasa da basitleştirilmiş robotik el, imalat gibi çeşitli ortamlarda ve endüstrilerde faydalı olabilir. İleriye dönük olarak araştırmacılar, robot elin yeteneklerini bilgisayar görüşü ile birleştirerek potansiyel olarak geliştirmeyi umuyorlar.
Derleyen: Merve Nur Sözen