“AI Chatbot” ya da “AI Chat” kavramlarıyla uygulama mağazalarında yayımlanan uygulamalar, ilk çeyrekte yıllık 1480 oranında arttı.
ChatGPT’nin son dönemde popüler hale gelmesi ve kullanılması, teknoloji devi şirketlerinin de benzer uygulamalar yapmasına neden oldu. Yapay zekâ sohbet uygulamalarına olan talebin artması, bu alanda geliştirilen ve geliştirilecek uygulamalara yapılan harcamaların da artmasına neden oldu.
Apptopia’nın yaptığı araştırmaya göre “AI Chatbot” veya “AI Chat” terimleriyle uygulama mağazalarında yayımlanmış uygulamalar, 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 1480 arttı. Bu oran 158 yapay zekâ destekli sohbet uygulamasının ilk çeyrekte uygulama mağazalarında yer alması anlamına geliyor.

İlk çeyrekte yapay zekâ sohbet uygulamalarının indirilmesi de yüzde 1506 artış gösterirken uygulama içi satın alma gelirlerinde de yıldan yıla yüzde 4184 artış yaşandı. Yine bu yılın ilk çeyreğinde ilk 10 yapay zekâ sohbet uygulaması, tüm yapay zekâ sohbet uygulaması indirmelerinin yüzde 52’sini oluşturdu.
Data.ai’ın yayımladığı verilere göre GPT-3 desteği olan 10 yapay zekâ uygulaması için yapılan kullanıcı harcaması, Şubat 2023’te 6 milyon dolara ulaştı.

Son zamanlarda yapay zekâ uygulamalarına olan talebin artması, özellikle OpenAI ile iş birliği yapan Microsoft benzeri teknoloji şirketlerine fayda sağladı. Microsoft’un sahibi olduğu Bing’in günlük indirme sayısı yüzde 1000 oranında artış gösterdi. Bing, geçtiğimiz ay tarihinde ilk kez günlük 100 milyon kullanıcıyı geçti. Bu da günlük aktif kullanıcı sayısında 6 kat artış demek.
Gelecekte yapay zekâ pazarında nasıl bir rekabetin olacağını zaman gösterecek. Pazardan gelen veri ve bilgilere bakıldığında yapay zekâ sohbet uygulamalarının yükselişi bir süre daha devam edeceğe benziyor.
Derleyen: Sarper Kaçar