Güneşin yüzeyinde çarpıcı bir güneş “şelalesi” tespit edildi. Astrofotoğrafçı Eduardo Schaberger Poupeau’nun 9 Mart’ta çektiği fotoğrafın uzaya doğru yaklaşık 100.000 kilometre yüksekliğine sahip bir plazma duvarının sıçraması olduğu anlaşılıyor.
Bu yükseklik bize plazmanın yaklaşık sekiz Dünya’yı yutacak kadar büyük olduğunu gösteriyor. Plazma daha sonra güneşe doğru kademeli olarak geri dönüyor gibi göründüğü için de bilim insanları yapıya “şelale” takma adını veriyor.
Poupeau, “Bilgisayar ekranımda, yüzlerce plazma ipliği bir duvardan aşağı damlıyormuş gibi görünüyordu. Gerçekten de beni suskun bırakan bir manzaraydı.” dedi.
Bu yapı ayrıca, kutup tacı çıkıntısı olarak da adlandırılıyor. Güneş üzerindeki çıkıntılar, aşağıda görülebileceği gibi, genellikle uzaya doğru büyük bir yay çizerek uzanan dev sıcak plazma dokunaçları şeklini alır.

Bu çıkıntılar güneşin kutuplarının yakınında, daha spesifik olarak kutup dairesi çevresinde meydana geldiğinde, manyetik alanları o kadar güçlü olur ki, plazma uzaya doğru patlamak yerine çok hızlı bir şekilde güneşe doğru kademeli olarak döner.
Ayrıca bu çıkıntıların konumu nedeniyle NASA onları kutup ışıklarına benzetiyor çünkü kutupları güneş üzerinde yaklaşık 60 ila 70 derecelik enlemlerde daire içine alıyorlar.
Oluşan sıçrama, son aylarda güneşimiz aktivite zirvesine yaklaşırken meydana gelen bir dizi parlak güneş olayının sonuncusu olarak kayda geçti.
Yaklaşık her on yılda bir, güneşin manyetik kutupları yer değiştirir ve bu da yıldızın bazı belirli yerlerinde patlamaya sebep olarak yerel manyetik alanlarında tahribata neden olur. Böyle dönemlerde ise dikkat çekici güneş olaylarının meydana gelme olasılığı daha yüksek olur.
Bu, büyük güneş olaylarından herhangi biri, güneşten uzaya fırlayan enerji dalgalarını serbest de bırakabilir. Bilim insanlarının söylediğine göre bu enerji dalgaları Dünya’ya yönelirlerse elektrik şebekelerine ve diğer altyapılara zarar vermesi çok muhtemel.
Derleyen: Ceren Korkmaz