Bilim insanları, alkolün neden olduÄŸu “akÅŸamdan kalma” gibi içkiyle baÄŸlantılı olumsuz saÄŸlık etkilerine yönelik potansiyel bir tedavi keÅŸfetti. Çin Bilim Akademisi Zooloji Enstitüsü, söz konusu çözümü buldu ve genetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ bir probiyotik geliÅŸtirdi.
Ekip bu probiyotiği fareler üzerinde test etti ve sonuçlar, alkolün olumsuz etkilerini önemli ölçüde hafiflettiğini, vücudun toleransını uzattığını hatta içtikten sonra kendine gelme süresini azalttığını ortaya koydu.
Alkol tükettiğimizde vücudumuz, alkolün etkilerini metabolize etmek için alkol dehidrojenaz (ADH) enzimlerini kullanır. Araştırmacılar, bu enzimin bazı varyantlarının diğerlerinden daha etkili olabileceğini belirttiler. Daha sonra ADH1B olarak bilinen daha güçlü bir enzim formunun gücünden yararlandılar. Ayrıca enzimi insan vücuduna aktarmak için bir probiyotik kullandılar.
Probiyotik, her biri farklı miktarlarda alkol tüketmiş olan beş fareden oluşan üç gruba uygulandı. Farelerin sırt üstü yatırıldıktan sonra tekrar ayağa kalkma becerileri, sarhoşluk durumlarını değerlendirmek için kullanıldı.
Tedavi edilmeyen fareler, alkole maruz kaldıktan 20 dakika sonra sarhoşluk belirtileri gösterdi. Örneğin, fareler sırt üstü yatırıldıklarında tekrar ayağa kalkamadılar. Ancak probiyotik verilen grupta farelerin yarısı alkole maruz kaldıktan bir saat sonra hâlâ kendilerini çevirebilecek durumdaydı. Dörtte biri ise kendini çevirme yeteneğini hiç kaybetmedi. Ayrıca iki saatlik alkol maruziyetinin ardından probiyotikle tedavi edilen farelerde, kan alkol seviyeleri düşmeye başladı.
Bu deney, umut verici sonuçlar doÄŸurdu ve araÅŸtırmacılar ÅŸimdi tedaviyi insanlarda test etmeyi hedefliyor. Çin Bilim Akademisi Zooloji Enstitüsünden Dr. Meng Dong yaptığı açıklamada, “GenetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ probiyotiklerin karaciÄŸer hastalıklarının tedavisi için yeni fikirler saÄŸlayacağına inanıyoruz. Rekombinant probiyotiklerin, akut alkol kaynaklı karaciÄŸer ve bağırsak hasarındaki iyileÅŸme konusunda heyecanlıyız.” dedi.
Aşırı alkol tüketimi akşamdan kalma problemine, baş ağrısına, yorgunluğa ve mide bulantısına neden olduğundan bu tedavi, insanlar için son derece faydalı olabilir. Sadece bu da değil, alkol tüketimi kalp ve diğer organlarla ilgili yaşamı tehdit eden hastalıklara da neden olabiliyor.
Araştırmanın bulguları, Microbiology Spectrum dergisinde yayımlandı.
Derleyen: Ayşegül Erdönmez