Japon bir sinirbilimci, yapay zekâ (AI) kullanarak beyin aktivitesini okunabilir formata dönüştürebileceğini iddia ediyor. Kavram henüz gerçeklikten uzak olsa da bu durum endişe yaratıyor.
Ekip, deneklerin beyin taramalarını analiz etmek için makine öğrenimini kullandı ve bir MRI makinesinin içinde 10.000’e kadar görüntü gösterdi.
Beyin taramalarındaki düşünceleri deşifre etmek için yapay zeka kullanımı yaygın hale geldi. Ancak Japonya’da yapılan yeni çalışma, beyinden görüntüler elde etmek için Stable Diffusion adı verilen bir yapay zekâ algoritması ilk kez kullanıldı. Araştırmacılar yapay zekâ sistemine binlerce fotoğrafın metin açıklamalarını ekleyerek eğitim verdiler.
Araştırmacılar makalede, “İnsan beyni aktivitesinden görsel deneyimleri yeniden yapılandırmak, beynin dünyayı nasıl temsil ettiğini anlamak ve bilgisayar görme modelleri ile görsel sistemimiz arasındaki bağlantıyı yorumlamak için benzersiz bir yol sunuyor.” diye yazdı.
Çalışmanın umut verici sonuçlarına rağmen, uzmanlar bilgisayarların düşünceleri okuyabilmesinden çok uzakta olduklarını söylüyor. Ancak Japonya’da yapılan çalışma tamamen yeni bir çığır açmıyor. Beyin-makine arayüzleri (BMI) araştırmacıları, beyin sinyallerinden “düşünceleri” çözmenin ve bunları bilgisayar imleci, tekerlekli sandalye ve robotik kol gibi şeyleri kontrol etmek için kullanmanın fizibilitesini zaten gösteriyor.
Şu anda sadece görüntüleri deşifre edebilse bile, kısaca yapay zekâ düşüncelerimizi kurcalamak ve spesifik bilgileri gün yüzüne çıkarmaya henüz hazır değil. Ayrıca bu konuda gelecekte mahremiyet ile alakalı tartışmalar da ortaya çıkacak.
Derleyen: Merve Nur Sözen