California Üniversitesinden bir araştırma ekibi, iklim krizine karşı radikal ve potansiyel olarak karşılanabilir bir çözüm sundu.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir makalede, araştırmacılar havadaki karbonu emen mahsuller yetiştirebileceğimizi ve ardından toplanan ürünleri tuzlar vasıtasıyla kuru tutulan biyomühendislik çöplüklerine gömebileceğimizi öne sürdüler.
UC Berkeley’de profesör ve PhD olan başyazar Eli Yablonovitch yaptığı açıklamada, uygun mühendisliğin iklim krizini yönetilebilir bir maliyetle yüzde 100 çözebileceğini iddia ederek küresel ölçekte uygulanırsa, mevcut yıllık karbondioksit emisyonlarını ve önceki yılların atmosferdeki emisyonlarını ortadan kaldırma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Tarımsal çözümlemede ayrışan biyokütle, depolanan toplam karbon miktarını önemli ölçüde azaltarak karbondioksit ve metan salgılar.
Bu, tarımsal ayrışmanın sadece nötr değil, aynı zamanda karbon negatif olmasına da izin verebilir. Ekip, her bir metrik ton kuru biyokütlenin, yaklaşık iki ton karbondioksidi güvenli bir şekilde bertaraf edebileceğini buldu.
Biyokütle üretimi büyük bir mahsul seviyesine ölçeklendirilirse, mevcut karbondioksit atmosferden uzaklaştırılabilir ve aynı zamanda dünyadaki karbondioksit emisyonlarının önemli bir kısmını tutabilir.
Araştırmanın dezavantajları hakkında da bilgi veren araştırmacılar şunları söyledi: “Biyolojik depolama alanının çürümesini önlemek için büyük ölçekli nem bariyerlerinin korunması, özellikle uzun süreli yağmurlarda biyolojik depolama alanını kurutmak için gereken bol miktarda tuz bulma konusunda sıkıntı yaşanabilir.”
Derleyen: Yavuz Akyol