Kentlerdeki ağaç yoksunluğuna çare olarak Belgrad Üniversitesi tarafından ufak hacimli yapay “ağaçlar” üretildi. Bu ağaç görevi gören sıvılar alay konusu olmuş görünüyor.
Sıvı ağaçlar ilk olarak 2021’de Belgrad Üniversitesi araştırmacıları tarafından duyurulsa da bu sözde ağaçlar, geçen hafta birkaç Twitter hesabının dikkat çekmesinin ardından son zamanlarda neredeyse evrensel bir alay konusu haline geldi. Bu radyoaktif görünümlü yeşil sıvı madde aslında yaklaşık 160 galon mikroalg içeren bir sıvı ve bunların toplamda ağaçların fotosentez yoluyla yaptığı CO2’nin oksijene dönüşümünün aynısını gerçekleştirmesi bekleniyor.

The Ringer’da yazar Rodger Sherman “Yapışkan sıvılarla dolu bir otobüs durağımız olabiliyorken neden bir ağaç isteyesiniz ki?” diye alaycı bir tweet attı. Kamuoyundaki hâkim görüş, sadece gerçek olan ağaçların dikilmesi yönünde.
Bu “ağaçlar” ne kadar suni ve komik gözükse de onları savunmak için hâlâ makul bir dava var. Araştırmacılara göre mikroalgler ağaçlardan 10 ila 50 kat daha verimli. Projede araştırmacı olan Ivan Spasojeviç yaptığı açıklamada, “Mikroalg, 10 yaşındaki iki ağacın veya çimin yerini alıyor. Amaç, ormanları değiştirmek değil. Amaç, ağaç dikmek için yer olmayan kentsel cepleri doldurmak için kullanmak.” dedi.
Derleyen: Özgür Kirici