Yaradaki enfeksiyonun belirtilerini önceden ortaya çıkaran sıkı gözenekli nanoselülozdan yapılmış bir yara bandı geliştirildi. Konu hakkındaki çalışma, Materials Today Bio’da yayımlandı.
İsveç’te bulunan Linköping Üniversitesindeki araştırmacılar, bir yaranın enfekte olup olmadığını pansumanı kaldırmaya gerek kalmadan anında görebilmek ve iyileşmesi zor yaraları daha verimli şekilde tedavi edebilmek için nanoselülozdan yapılmış bir yara bandı geliştirdi. Ürün, gereksiz antibiyotik kullanımının da önüne geçerek yeni yara bakımı tedavi yöntemlerinin de önünü açmayı hedefliyor.
Enfekte olmayan yaraların pH değeri yaklaşık 5.5 olarak bilinir. Bir enfeksiyon meydana geldiğinde yara giderek bazik hâle gelir ve pH değeri 8 veya daha yüksek olabilir. Yaradaki yükselmiş bir pH değeri, enfeksiyonun en yaygın belirtileri olan irin, ağrı veya kızarıklıktan çok önce tespit edilebilir.

Yara bandının yüksek pH değerini gösterebilmesi için araştırmacılar, pH değeri 7’yi geçtiğinde sarıdan maviye dönüşen bir boya olan bromtimol mavisi (BTB) kullandılar.
BTB, nanometreler boyutunda gözeneklere sahip silika bir malzeme üzerine yüklenerek yara bandı malzemesiyle birlikte kullanıldı. Çalışmanın sonucunda enfeksiyon olduğunda maviye dönen bir yara bandı elde edildi.
Linköping Üniversitesi Biyofizik ve Biyomühendislik Bölümünde profesör olan Daniel Aili, yeni yara sargısı ile anti-mikrobiyal maddenin, ayakta tedavide yeni bir yara tedavisi türü geliştirmenin bir parçası olduğunu söylüyor. Geliştirilen yara bandının piyasaya sunulması için en az beş ila on yıl daha zamanı olduğu ifade edildi.
Derleyen: Tuğba Akkesen