Bilim insanları, saçın griye dönüşme mekanizmasını keşfettiklerine inanıyor. Bu da süreci tersine çevirmek ya da durdurmak için hücreleri değiştirecek tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Yeni bir çalışma, kök hücrelerin saç yaşlandıkça sıkışıp kalabileceğini, böylece saçların olgunlaşma ile saç rengini koruma yeteneklerini kaybedebileceğini öne sürüyor.
Birçok farklı hücre tipine dönüşebilen bazı kök hücreler, foliküllerdeki büyüme bölmeleri arasında benzersiz bir geçiş kabiliyetine sahiptir. Bu hücreler, yaşla birlikte hareket kabiliyetlerini kaybederek saçın ağarmasına neden olur. Araştırma, farelerin derisinde bulunan ve insanlarda da bulunan melanosit kök hücreleri (McSC’ler) olarak adlandırılan hücrelere odaklandı.
New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesinden araştırmacıların önderliğindeki bilim insanları, bulgularının insanlar için de geçerli olması hâlinde gri saçları tersine çevirmek ya da önlemek için potansiyel bir yol açabileceğini öne sürdü.
Saç rengi, saç folikülleri içinde sürekli çoğalan McSC havuzlarının renkten sorumlu protein pigmentlerini yapan olgun hücrelere dönüşme sinyali alıp almamasına göre kontrol edilir. Bulgulara göre saç yaşlandıkça, döküldükçe ve ardından tekrar tekrar büyüdükçe artan sayıda McSC, “saç folikülü çıkıntısı” adı verilen kök hücre bölmesinde sıkışıp kalıyor.
Çalışmanın kıdemli araştırmacılarından Mayumi Ito şunları söyledi: “Melanosit kök hücrelerindeki işlev kaybı, saç renginin grileşmesi ve kaybından sorumlu olabilir.”
Çalışmanın baş araştırmacısı ve NYU Langone Health’te doktora sonrası araştırmacı olan Qi Sun ise şunları söyledi: “Yeni keşfedilen mekanizmalar, melanosit kök hücrelerinin aynı sabit konumlanmasının insanlarda da var olabileceği ihtimalini artırıyor. Eğer öyleyse, sıkışmış hücrelerin gelişmekte olan saç folikülü bölmeleri arasında tekrar hareket etmesine yardımcı olarak insan saçının grileşmesini tersine çevirmek veya önlemek için potansiyel bir yol sunuyor.”
Derleyen: Görkem Süner