Yapay zekânın beklenmedik çıkışı ve yükselişi sonrasında, bununla mücadele etmeye çalışan yasa düzenleyici ve adalet sistemleri yepyeni bir alanda adalet meselesiyle uğraşıyor.
Die Aktuelle, okurlarına verdiği eski Formula 1 pilotu Michael Schumacher ile ilk röportaj sözünü yerine getirmek amacıyla yapay zekâ kullandı ve şimdi Schumacher ailesi konuyla ilgili yasal işlem başlatacaklarını söylüyor.

Derginin kapağında her ne kadar “aldatıcı şekilde gerçek görünüyor” deniyor olsa da makalede yapay zekâ tarafından üretildiği iddia edilen bir sürü alıntı yer alırken aynı zamanda pek çok hayranının nefretine sebep olan yapay zekâ itirafı makalenin sonunda dile getiriliyor.
Schumacher ailesi 14 Nisan’da yaşanan bu gelişmeler üzerine 20 Nisan’da ESPN ve Reuters’a bir açıklama yaparak Die Aktuelle’e karşı yargıya başvuracaklarını dile getiriyor.
Bu davayla beraber, hükümetler ve adalet sistemlerinin hızla gelişen bu teknolojilerle nasıl başa çıkacakları konusundaki mücadele ve arayışın yeni dalgası olarak kabul ediliyor.
Daha öncesinde on iki Avrupa Birliği milletvekili AI’ın geliştirilmesine ilişkin evrensel bir kurallar bütünü talep eden bir açıklamayla AI’ın “güvenli” ve iş birliğine dayalı bir şekilde geliştirilmesi çağrısında bulunmuştu.
Bu bahsi geçen milletvekilleri, Avrupa ve ABD liderleri tarafından AI’ın geliştirilmesi, kontrolü ve kullanımı için yönetim ilkelerini tartışmak üzere bir zirve yapılmasını istiyor.
Görünen o ki bu da haklı bir talep, çünkü teknolojinin çıkışı ve piyasada kullanılmaya başlanan alanları genişledikçe art niyetli kullanımları da ortaya çıkmaya başlıyor.
Öyle ki, iş dünyasında hile yapmak için yapay zekâyı kullanılıyor. Kısa bir süre önce Kaliforniya’daki bir mali düzenleyici, YouTube videolarında CEO’su olarak görünen bir avatar oluşturmak için AI kullandığı iddiasıyla birden fazla şirkete karşı harekete geçti.
Yine yapay zekâ yakın zamanda başka ünlüleri taklit etmek için de kullanıldı. Rapçi Kanye West’in Drake’in hit şarkısı “Hold On, We’re Going Home”un cover’ını yaptığını iddia ettiği bir klip kısa süre önce Twitter’da viral oldu, ancak ses aslında yapay zekâ tarafından oluşturulmuştu.
Medya holdingi Universal Music Group’un yapay zekâ tarafından üretilen bu tür şarkılardan endişe duyduğu ve Spotify gibi yayın platformlarına yapay zekâ ile ilgili hizmetlerin telif hakkıyla korunan medyayı toplamasını engellemeleri konusunda çalışmaları gerektiğini söylediği bildiriliyor.
Derleyen: Onur Bedek