Fransız filiz şirket Zephalto, hevesli turistleri 2025 yılına kadar bir balonla stratosfere gönderme planlarını açıkladı. Kişi başı 120.000 eurodan başlayan fiyatlarla satılacak yolculuk, gidiş-dönüş altı saat sürecek. Zephalto yolculara uçuş öncesinde ve sırasında gurme yemekler, aperatifler ve şarap tadımı gibi deneyimler sunmayı ve bu deneyimleri Wi-Fi aracılığıyla Dünya’daki insanlarla paylaşmayı planlıyor.
Fransız filiz şirket (startup) Zephalto, uzay heveslisi turistleri 2025 yılına kadar bir uzay balonuyla stratosfere gönderme planlarını açıkladı. Kişi başı 120.000 eurodan başlayan fiyatlarla satılacak yolculuk, gidiş-dönüş altı saat sürecek. Celeste adlı gösterişli bir araçta yolculuk yapacak yolcuları Dünya’nın eşsiz manzarası eşliğinde kaliteli bir yemek deneyimi bekliyor.

Zephalto’nun kurucusu ve havacılık mühendisi Vincent Farret d’Astiès Bloomberg‘e verdiği demeçte, “25 km yüksekliği seçtik çünkü bu yükseklikte uzayın karanlığındasınız ve Dünya atmosferinin yüzde doksan sekizi altınızda kalıyor. Böylece mavi çizginin üzerinden Dünya eğrisini izlemenin tadını çıkarabileceksiniz.” dedi.
Zephalto’nun yolculuk planları arasında uçuş öncesinde ve sırasında yolculara gurme yemekler, aperatifler ve şarap tadımı etkinlikleri sunulması ve bu deneyimlerin Wi-Fi aracılığıyla Dünya’daki insanlarla paylaşılması gibi fikirler var.
Şu anda tasarlanma aşamasındaki yolculuk aracı, altı yolcu ve iki pilotu barındıracak 20 metrekarelik bir iç alana sahip olacak.
Helyum ya da hidrojenle doldurulacak balon, Fransa’dan yola çıkacak ve yaklaşık bir buçuk saat içinde 25 km yükseğe çıkacak. Havadaki uçaklardan yaklaşık iki kat daha yüksekte kalan bu yükseklik, uzay sınırının oldukça altında kalıyor.
Balon, en yüksek irtifaya ulaştığında yolcularla birlikte üç saat boyunca havada kalacak.

Zephalto, yılda 60 uçuş yapmayı hedefliyor. Halihazırda pilotların da yer aldığı üç test uçuşu gerçekleştiren şirket, henüz hedeflenen yüksekliğe ulaşamadı.
İnsan taşıyan yüksek irtifa balonları yeni bir fikir değil. İsviçreli fizikçi Auguste Piccard 1931 yılında bir helyum balonuna bağlı bir araçta 16 km yükselerek stratosfere ulaşmıştı. O zamandan bu yana içinde insan olan yüksek irtifa balonları 34 km’lik yükseklik sınırını aştı fakat bu teknolojiyi ticari anlamda kullanan bir şirket henüz mevcut değil.
Derleyen: İsa Arslan