Bilimin sınırları her geçen gün biraz daha genişliyor. Söz konusu teknik ve teknolojik gelişmeler eksikliğin hasıl olduğu hemen her alana sirayet ettiği gibi bilimsel çalışmaları da etkiliyor. Zira yapılan son çalışma, insan derisinin bir benzerinin makine yoluyla elde edilebileceğini veya geliştirilebileceğini ortaya koyuyor.
Biyolojik araştırmalar için insan doku örnekleri almak her zaman kolay değildir. Etik olarak organ bağışı yoluyla veya cerrahi prosedürler sırasında alınan dokulardan elde edilseler bile bilim insanları insan doku örnekleri ile çalışmanın giderek daha zor olduğunu düşünüyor.
Genelgeçer bir durumdan yola çıkan bilim insanları, dünyanın en popüler oyuncaklarından birini kullanarak insan dokusu örnekleri oluşturabilen düşük maliyetli, kolay erişilebilir yazıcı yaparak sorunu çözme aşamasına geldi.
3D biyoyazıcı olarak adlandırılan inovasyon ile doku numunelerinin tedarik edilmesindeki zorluklara potansiyel bir çözüm sağlamayı hedefleyen yöntem, canlı hücreler içeren “biyo-mürekkep” ile dolu bir kartuş sayesinde hayata geçti.
The Conversation’da yayımlanan bir makalede, Cardiff Üniversitesi Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Okulunda lisansüstü araştırmalar yapan bilim insanlarının, yaptıkları araştırmalarda plakalarda büyütülen iki boyutlu hücre kültürlerinin aksine, biyoyazıcılar yoluyla elde edilmiş hücreleri üç boyutlu olarak büyütmeyi ve bu sayede araştırmacılar için sağlıklı ve hastalıklı dokuları incelemek üzere karşılaştırılabilir modeller oluşturabildikleri belirtildi.
Lego parçaları ile yapılan 3D biyoyazıcı, Cardiff Üniversitesi Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Okulunda lisansüstü araştırma çalışmaları direktörü ve Öğretim Görevlisi Chris Thomas ve ekibi tarafından geliştirildi. Hassas biyolojik malzeme üretmek için bilimsel araştırmalarda kullanılmaya başlayan biyoyazıcı için 624 dolar harcandı.
Dünyanın hemen her yerinde aynı standartta satılan lego parçaları ile geliştirilmiş ve henüz emekleme aşamasında olan biyoyazıcı, yapılan araştırmalara göre yalnızca insan derisinin doğru bir modelini sağlamakla kalmıyor. Makinenin aynı zamanda araştırmacılar için üretilen modellere hastalıklı hücreler eklemek için de kullanılabileceği öngörülüyor. Sonuç olarak yapılan çalışma, cilt hastalıklarının nasıl ilerlediğine dikkat çekerek potansiyel tedavilerin nasıl geliştirilebileceği konusunda umut vadediyor.
Derleyen: Muhammed Bayar