J.R.R. Tolkien’in kitaplarındaki “Hobbitler’e” benzeyen ve Homo floresiensis olarak bilinen eski bir türün yüzü, çok uluslu bir ekip tarafından kafatasının dijital bir modelini kullanarak yeniden oluşturuldu.
Hobbitleri düşündüğünüzde, aklınıza Bilbo veya Frodo Baggins gelebilir.
Ancak Hobbitler, Homo floresiensis adı verilen eski bir tür olarak bir zamanlar gerçekten var oldular.
Homo floresiensis, 2003 yılında Flores adasında, Endonezya’da bir mağarada iskeleti bulunarak keşfedildi. Kafatasının dijital bir modeline erişen çok uluslu bir ekip, modern insanlardan ve şempanzelerden elde edilen verileri kullanarak iskeletin yüzünü yeniden oluşturdu.
Yeni çalışmanın ortak yazarı olan Brezilyalı grafik uzmanı Cicero Moraes, türün günümüz insanlarından farklı özelliklerini anlattı. “Kaba bir şekilde söylemek gerekirse muhtemelen modern insanlardan daha az çıkıntılı bir burunları vardı. Ağız bölgesi bizimkinden biraz daha belirgin ve beyin hacmi önemli ölçüde daha küçüktü.” ifadelerinde bulundu.

Moraes, “Kafatası 2004 yılında kamuoyuna sunulduğunda, Yüzüklerin Efendisi filmi büyük bir başarıydı. Homo floresiensis’in boyunun 1,06 metre olarak tahmin edilmesi nedeniyle “Hobbit” takma adı bu türe mükemmel bir şekilde uymuştu.” dedi.
Bir insan yüzünü bir kafatasından yeniden inşa ederken, bilim insanları genellikle dokunun belirli bir bölgede ne kadar kalın olması gerektiğine dair verileri yaşayan insanlardan alır. Ancak soyu tükenmiş bir insan türünün yüzünü yeniden inşa etmek, yeni bir yaklaşım gerektirmekte.
Cicero, “Bu nedenle biri insanın, diğeri şempanzenin olan iki adet CT taraması aldık. Sonra her ikisini de Homo floresiensis’in kafatası yapısına uydurmak için değiştirdik ve verileri ara değerlere çekerek yüzünün nasıl görünebileceğine dair bir fikir elde ettik.”
Bu çalışma ile ilk kez Hobbit’in yüzü hem insanlardan hem de şempanzelerden alınan verilerle yeniden inşa edildi.
2015 yılına ait eski yeniden yapılandırmada sadece şempanze verilerini kullanılmıştı.

Moraes, “Daha fazla çalışma oldu ancak bu zorlu çalışmaya devam etmekten de büyük memnuniyet duyduk. Sonuç oldukça tatmin ediciydi çünkü modern insanları ve evrimsel atalarımızı hatırlatan ögelerle donatılmış bir yüz ortaya çıkardı.” açıklamalarında bulundu.
İlk keşfedildiğinde Homo floresiensis’in 20.000 yaşın altında olduğu düşünülüyordu ancak iskeletin şu anda 60.000 yaşında olduğu düşünülüyor.
Cicero, İtalyan arkeolog Luca ve Alessandro Bezzi çalışmalarını 3 boyutlu bilgisayar grafikleri dergisi OrtogOnLineMag’de yayımlayacaklar.
Derleyen: Eliz Canyurt