UCLA’daki ekip tarafından yapılan araştırmaya göre insanların Mars’ta 4 yıldan fazla kalmaları güvenli değil. Bu nedenle “Kızıl Gezegen”, insan yaşamı için güvensiz alan olarak ilan edildi.
Yıllardır insanların Mars’ta yaşayacağı konuşuluyor. Ancak Kızıl Gezegen’de insanların yaşayabilirliğine ilişkin en son yapılan araştırmalardan birine göre bu, sandığınız kadar kolay olmayabilir.
UCLA’daki ekip tarafından yürütülen araştırma, iki temel soruya yanıt aradı. Bunlardan ilki, parçacık radyasyonunun etkisi ve bu etkinin insan yaşamı için çok ciddi bir tehdit oluşturup oluşturmayacağıydı.
İkincisi ise Mars’a yapılacak bir görevin zamanlaması ile astronotları ve uzay aracını radyasyondan koruyup koruyamayacağıydı.
Her iki soruyu da yanıtlamak için bilim insanları, bir Güneş döngüsü için parçacık radyasyonunun jeofizik modellerini ve radyasyonun hem insan yolcuları hem de bir uzay aracını nasıl etkileyebileceğine dair bazı modelleri kullandılar.
İyi haber şu ki bu iki sorunun yanıtları sırasıyla “Hayır.” ve “Evet.” oldu. Bilim insanlarının hesaplamalarına göre uzay aracı, Mars’a gidiş-dönüş yolculuğu sırasında astronotlar için yeterli korumayı sağlayacak.

Bununla birlikte, uzay aracının inşa edildiği malzeme çok kalınsa o zaman bu durum ikincil radyasyon miktarını artırabilir. Bilim insanları, bunun büyük ölçüde görevin zamanlamasına da bağlı olacağını belirttiler.
Araştırmacılar, Dünya’dan ayrılmak için en iyi zamanın Güneş aktivitesinin zirvede olduğu zaman olacağını iddia ettiler. Bunun nedeni, “solar maksimum”’ sırasında en tehlikeli parçacıkların saptırılması ve böylece astronotların korunması.
Öte yandan kötü haber ise insanların gezegene yapacakları herhangi bir görevde dört yıldan fazla kalmamaları gerektiği.
Advancing Earth and Science Journal’da yayımlanan çalışmaya göre, bu noktanın ötesinde radyasyon seviyeleri güvensiz hâle geliyor.
Çalışmada şöyle yazıyor: “Hesaplamalarımız Mars’a insanlı bir uzay uçuşu başlatmak için en uygun zamanın Güneş enerjili parçacıklardan korunmanın mümkün olduğu, yani Güneş aktivitesinin maksimum olduğu dönem. Simülasyonlarımız, korumadaki bir artışın, en enerjik GCR tarafından üretilen ikincil radyasyonda bir artış yarattığını ve bunun da daha yüksek bir dozla sonuçlanarak görev süresine bir sınır getirdiğini gösteriyor.”
Araştırmacılar, çalışma sonuçlarına göre, “Mars’a yapılacak potansiyel bir görevin yaklaşık dört yılı aşmaması gerektiğini tahmin ediyoruz. Bu çalışma, uzay radyasyonunun Mars’a insan misyonu için katı sınırlamalar getirdiğini ve teknolojik zorluklar sunduğunu, ancak böyle bir misyonun hala uygulanabilir olduğunu gösteriyor.” dedi.
Derleyen: Serap Atabey