Yapay zekânın el atmadığı alan kalmayacak, derken yanılmadığımızın yeni bir kanıtı geldi: Yapay zekâ, artık erkeklerin sperm kalitesini ölçebilecek. Bilim insanları tarafından, spermleri tarayarak hangilerinin daha sağlıklı olduğunu tespit edebilecek bir yapay zekâ geliştirildi.
İyi beslenen ve düzenli egzersiz yapan erkeklerde bile her on spermden yalnızca biri sağlıklıyken bazı erkeklerde bu oran, %4’ün altına düşebiliyor. Kaliforniya’daki Oma Kliniğinden bilim insanları, spermleri şekillerine ve nasıl hareket ettiklerine göre tarayan bir “sperm sağlık testi” algoritması geliştirdi. Araştırmacılar, bu çalışmanın sperm başarı oranlarını artıracağını ve tüp bebek tedavisi (IVF) maliyetini düşüreceğini, yani çiftlerin daha az tedavi seansına ihtiyaç duyacağını umuyor.
Söz konusu yapay zekânın geliştirilmesine yardımcı olan girişimci Dr. Kiran Joshi, “Şu anda çiftlerin ortalama üç IVF döngüsünden geçmesi gerekiyor. Acıyı ve mali yükü azaltacağı gibi daha fazla başarıya yol açacağı için bu sayıyı azaltmak istiyoruz.” açıklamasını yaptı.
Araştırmalar, kısırlık vakalarının yaklaşık %40’ının erkek partnerden kaynaklandığını ve sperm sayılarının, yıllardır düşüşte olduğunu ortaya koyuyor. Kötü beslenme ve giderek artan hareketsiz yaşam tarzı, bu eğilimin nedeni olarak gösteriliyor.
Dr. Joshi, röportajında algoritmanın, 1.000’den fazla erkeğin ejakülatından alınan spermlerin taranmasıyla oluşturulduğunu açıkladı. Örnekler, ABD ve diğer ülkelerdeki doğum klinikleri tarafından gönderilmiş ve çoğunlukla 30’lu ve 40’lı yaşlarındaki erkeklerden alınmış ancak 75 yaşına ait örnekler de mevcut.
Spermler, iki faktöre göre derecelendirildi: şekilleri ve ne kadar iyi hareket edebildikleri
Spermler, standart kriterler kullanılarak bu iki özelliğe göre derecelendirildi ve ardından her birinin yaklaşık on saniyelik bir videosu kaydedildi. Bu veriler, daha sonra belirli bir spermin ne kadar sağlıklı olduğunu doğru bir şekilde tahmin edebilmesi için yapay zekâya aktarıldı. Yapay zekâ, spermin sağlığına ilişkin sonuçları sadece saniyeler içinde veriyor.
Bilim insanları, araştırmalarını önümüzdeki birkaç ay içinde akademik bir dergide yayımlamaya hazırlanıyor ancak henüz bir dergi ismi açıklamış değiller.
Derleyen: Nazlı Koyuncu