TheSpaceAkademy sitesinde yayımlanan habere göre bilim insanları Kozmosta Samanyolu’nun gerçek düzleminin izini sürmeyi ve daha önce keşfedilmemiş 8000 gök adanın verisinden oluşan bir galaksi haritası çıkarmayı başardı.
Evreni araştırmaya devam ettikçe kendisi hakkında ne kadar az şey bildiğimizi fark ediyoruz. Örneğin, insanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar geçen sürede binlerce yıllık serüvene rağmen günümüzde hala keşfedilmemiş canlı türlerine, mantarlara veya hiç denk gelmediğimiz doğa olaylarının ilk kez gerçekleştikleri anına tanıklık ediyoruz.
Ünlü bilim insanı Carl Sagan’a ithafen insan şu koskoca evrende bir toz zerresi olduğunu ancak bilinen evrende tahmin edilen galaksi sayısını işitince farkına varıyor. Keza, bilim insanlarına göre gözlemlenebilen evrende yaklaşık 200.000 milyar galaksi olduğu düşünülüyor. Ancak, kozmosun yalnızca küçük bir yüzdesini gözlemlediğimizi düşünürsek, bu sayı teknolojinin de imkanlarıyla hızla artabilir. Örneğin, Samanyolu Galaksisi en az 400 milyar yıldızı barındırıyor ve bu durum yıldızların etrafında henüz keşfedilmemiş nice gezegen olduğu varsayımını güçlendiriyor.
Gök ada veya galaksi, kütle çekimi tarafından bir arada tutulan gaz, toz, milyonlarca yıldız ve bu yıldızların gezegen sistemlerinden oluşur. Dünya’nın içinde bulunduğu Güneş Sistemi de Samanyolu galaksisinin bir parçası.
Bilim insanları, TheSpaceAkademy sitesinde yayımlanan habere göre Kozmosta Samanyolu’nun gerçek düzleminin izini sürmeyi ve daha önce keşfedilmemiş 8000 gök adanın verisinden oluşan bir galaksi haritasını çıkarmayı başardı.
Gökbilimciler, çok sayıda komşu galaksinin hareketlerini radyo teleskopları kullanılarak kaydetti. Daha sonra elde edilen veriler ışığında binlerce gök adadan oluşan bir galaksi haritası oluşturuldu. Bilim insanları, söz konusu çalışmalarında samanyolu galaksimizin, galaksiler üst kümesi olarak bilinen binlerce başka galaksiyi birbirine bağlayan devasa bir sistemin parçası olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.
Hawaii dilinde “cennet” anlamına gelen Lani ve “geniş, ölçülemez” anlamına gelen Kea‘dan oluşan “muazzam cennet” anlamını taşıyan Laniakea Süperkümesi, 520 milyon ışık yılı alana yayılmış içerisinde Samanyolu, Andromeda ve Üçgen Galaksi sistemlerini de barındıran yaklaşık 100.000 gök ada içeriyor.
Harward’da görev alan bilim insanları yakın bir zamanda Laniakea Süperkümesi içerisinde birtakım galaksi sistemlerinin gök adalarını kaybettiklerini ve bunun nedeninin kuasarlar olduğunu tespit ettiklerini açıklamıştı. Yapılan çalışmaya göre bu durumun oldukça ender olduğu belirtilmişti.
Derleyen: Muhammed Bayar