University College London ve Queen Mary University of London’daki araştırmacılar, insan beyninin gelişen mekânsal olmayan deneyimleri anlamak için geçmiş olayları yeniden oynatabilme olasılığını araştırdı. Nature Neuroscience’da yayımlanan bulguları, insan beyninin bu olayları yeniden etkinleştirme sürecinin kemirgenlerden farklı olarak çok daha karmaşık olabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, günlük deneyimler sırasında geçmiş olayların tekrarını ortaya çıkarabilecek bir deney tasarladı.
Çalışmada, beyin aktiviteleri kaydedilen katılımcılardan bir film izlemeleri veya anlatılan bir hikâyenin ses kayıtlarını dinlemeleri istendi.
Konu hakkında şu açıklamada bulunan Avital Hahamy, “Filmler ve hikâyeler, genel anlatıyı anlamak için birbirine bağlanması gereken olaylardan oluştuğu için gerçek dünya deneyimlerini simüle ediyor.” dedi.
Film ve hikâye sahneleri arasındaki geçişlerde geçmiş bilgilerin tekrarını aramak için yeni bir fMRI yöntemi geliştiren araştırmacılar, temel olarak şu soruyu cevaplandırmak istediler: “Beynimiz az önce algıladığımız bir sahneyi yorumlamak için gerekli olan geçmiş bilgileri tekrar oynatır mıydı?”
Hahamy ve meslektaşları, katılımcılar bir film veya hikâyenin anlatımıyla meşgul olduklarında mevcut her sahneyi anlamlandırmak için gerekli olan geçmiş olayların temsillerinin beyinlerinde yeniden etkinleştirildiğini keşfettiler. Araştırma ekibinin bu çalışması, insanların şu anki deneyimlerini anlamlandırmaya çalışırken beyinlerinin ilgili geçmiş olayları sürekli olarak yeniden etkinleştirebileceğini öne sürüyor.
Bu gözlemler, yakında bu büyüleyici “tekrar” sürecini ve diğer işlevsel rollerini daha iyi anlamayı amaçlayan daha ileri araştırmalara ilham verebilir.
Derleyen: Tuğba Akkesen