Araştırmacılar, otonom arabalarda olduğu gibi hızlı ve karmaşık kararlar alabilen uygulamalara sahip, insanlara benzer bir şekilde ”gören” küçük bir cihaz geliştirdiler. Nöromorfik buluş, insan saçından binlerce kat daha ince ve çalışması için hiçbir dış parça gerektirmiyor.
Avustralya’daki RMIT Üniversitesinden araştırmacılar, insan görüşünü ve hafızasını taklit eden nöromorfik bir cihaz geliştirerek sürücüsüz arabalarda ve hızlı karar vermeyi gerektiren diğer sistemlerde kullanılacak uygulamaların önünü açtı.
Katkılı indiyum oksit adı verilen bir algılama elemanı tarafından etkinleştirilen cihaz, harici bileşenlere ihtiyaç duymadan tek bir çip gibi çalışıyor. İnsan gözünün yeteneklerini kopyalayarak görsel bilgileri yakalıyor, işliyor ve depoluyor.
Katkılı indiyum oksit cihaz; ışığı algılayabiliyor, optik sinir gibi bilgi iletebiliyor ve verileri bir bellek sisteminde depolayıp sınıflandırabiliyor. Bu entegre işlevsellik, ultra hızlı karar vermeye olanak tanıyor.
Araştırmacılar, cihazın belleği yenilemek için sık sık elektrik sinyallerine ihtiyaç duymadan bilgileri uzun süre saklayabildiğini, enerji tüketimini azalttığını ve performansı iyileştirdiğini belirtti. Cihaz, insan beynine benzer analog işlemler kullanarak hızlı ve enerji tasarruflu bilgi işlemeyi mümkün kılıyor.
Bu teknolojinin potansiyel uygulamaları arasında biyonik görüş, tehlikeli ortamlarda otonom operasyonlar, gıda raf ömrü değerlendirmeleri ve gelişmiş adli tıp yer alıyor. Ekip, cihazın yeteneklerini görünür hâle getirmeyi ve kızılötesi ışığa genişletmeyi planlıyor.
Nöromorfik sistemlerin geliştirilmesi; zamanla öğrenebilen, gelişebilen daha verimli ve uyarlanabilir teknolojilere yol açarak onları çeşitli uygulamalar için uygun hâle getirebilir.
Derleyen: Merve Nur Sözen