Harvard Tıp Okulunun yeni bir araştırmasına göre köpeklerin “sıcak, güneşli ve sisli günlerde” saldırgan olma ve ısırma davranışı sergileme olasılığı, istatistiksel olarak daha yüksek görünüyor.
Bilim insanları, perşembe günü Nature dergisinde yayımlanan makalelerinde, “Sıcaklık ve hava kirliliği daha yüksek olduğunda insanlar daha fazla suç işliyor.” diyor. Çalışma, insanları ısıran köpeklerin de çevresel faktörlerden etkilenip etkilenmediğini araştırıyor.
Araştırmacılar şöyle devam ediyor: “Köpeklerin veya insanlarla köpekler arasındaki etkileşimin sıcak, güneşli ve sisli günlerde daha düşmanca olduğu sonucuna vardık.”
Araştırmacılar, bir sonuca varmak için sekiz ABD şehrinden halka açık verileri kullanarak tümü 2009-2019 yılları arasında kaydedilen 70.000’den fazla belgelenmiş köpek ısırığı vakasını analiz etti. Daha sonra mevcut hava durumu verileriyle köpek ısırması örneklerini çapraz referansladılar. Gerçekten de kaydedilen vakaların, özellikle yüksek UV maruziyetinin olduğu günlerde yüzde 11, her yönden daha sıcak günlerde yüzde 4 ve kirletici etkisi olan ozonun daha yaygın olduğu günlerde yüzde 3 arttığı gözlemlendi.
Çalışmanın bazı dikkate değer sınırlamaları bulunuyor. Saldırganlığın tek faktörü ısı olmayabileceğinden Harvard araştırmacıları, kullandıkları ısırık kayıtlarına ek olarak bir köpeğin cinsi, cinsiyeti veya kısırlaştırma durumu gibi ayrıntıları, özellikle makalelerinde not ettiler.
Sıcakta ekstra hırçınlaşan tek hayvan, köpekler değil. Araştırmacıların makalede belirttiği gibi insanlarda da benzer bir etki tespit edildi.
ABD’de kısa süreli hava kirliliğine maruz kalmanın, saldırgan davranışlar üzerindeki etkisi üzerine 2019’da yapılan bir araştırma, ABD genelinde hava kirliliğini yalnızca yüzde 10 azaltan bir politikanın, saldırıları azaltarak suç maliyetlerinde 1 milyar dolara kadar tasarruf sağlayabileceğini öne sürdü.
Derleyen: Damla Şayan