Araştırmacılara göre, modern atların atalarında tek bir toynak yerine toynaklı ayak parmakları vardı.
Birleşik Krallık, ABD ve Hollanda’dan uluslararası bir bilim insanı ekibi, atlardaki kayıp parmaklara ne olduğunu keşfetmek için modern atlardan ve fosil kayıtlarından alınan toynak izlerini ve ayak kemiklerini analiz etti.
Eosen Hyracotherium (Tek Toynaklılar) gibi hayvanların ayakları, modern bir tapirinkilere benziyordu: önde dört ve arkada üç ayak parmağı, her birinin altında bir ayak yastığı vardı.
Buna karşılık atlar, eşekler ve zebralar gibi modern tek tırnaklıların yalnızca tek bir parmağı vardı. Her bir ayaktaki orijinal üçüncü parmağın üzerinde kalan sol, kalın duvarlı keratinli bir toynakla kaplı ve taban üzerinde, altta üçgen bir baş parmak vardı.

Royal Society Open Science’ta yayımlanan bulgular ise aynı derginin 2018’de yayımlanan başka bir makalesinde de ifade edildiği gibi, bu ayak parmaklarının gerçekten de evrimde tamamen kaybolduğu, bir şekilde toynak içinde tutulmadığı şeklindeki eski görüşü doğruladı.
Profesör Alan Vincelette, “Yan basamakların proksimal (üst kısımları) kalıntılarının modern atlarda tutulduğu görülse de distal (alt kısımlar veya ayak parmaklarının) kalıntıların basitçe kaybolduğunu ifade edebilirim.” dedi.
Ekibin bu çalışması ayrıca, tek parmaklı atların ayaklarının üç parmaklı atların ana parmağından farklı bir şekle sahip olduğunu gösterdi.
Tek parmaklı atların ayakları, üç parmaklı atların ana parmağından daha yuvarlak bir şekle sahip. Bu fark, ağırlık dağılımı ve/veya ekolojik yaşam alanlarındaki farklılıklarla ilişkili olabilir.
Derleyen: Tuğba Akkesen