Gün içinde kestirmek sizi yenilenmiş, şarj olmuş ve dünyayı ele geçirmeye hazır hissettirebilir. Yapılan yeni araştırmalar, bunun beyniniz için de iyi olabileceğini öne sürüyor.
Yaşları 40 ila 69 arasında değişen kişilerin verilerini analiz eden bir çalışma, gündüz uyuklamasının yaşlandıkça beynin küçülme hızını yavaşlatabileceğini gösterdi.
Araştırmacılar, gündüz uyuklayanlar ile uyumayanlar arasındaki beyin hacmindeki ortalama farkın 2,6 ila 6,5 yıllık yaşlanmaya eş değer olduğunu tespit etti. Ayrıca gün içinde uyumanın sağlık açısından faydalarına ilişkin bulguların, gündüz uyuklama konusunda hâlen var olan eleştirileri azaltacağını umduklarını belirttiler.
UCL’deki MRC Yaşam Boyu Sağlık ve Yaşlanma Biriminden kıdemli yazar Dr.Victoria Garfield şunları söyledi: “Bulgularımız, bazı insanlar için kısa gündüz şekerlemelerinin, yaşlandıkça beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilecek bulmacanın bir parçası olabileceğini gösterdi.”
Sleep Health dergisinde yayımlanan yeni çalışmada, gündüz uykusu ile beyin sağlığı arasında nedensel bir ilişki olup olmadığına bakıldı. Araştırmacılar, insanların uyuklama alışkanlığı olasılığını belirlediği düşünülen 97 DNA parçacığını inceledi.
Araştırmacılar, Birleşik Krallık Biobank çalışmasından 378.932 kişinin verilerini kullanarak genetik olarak şekerlemeye daha programlı olan kişilerin beyin sağlığı ve bilişsel ölçümlerini DNA’da bu değişikliklere sahip olmayan kişilerle karşılaştırdılar. Genel olarak, önceden şekerleme yaptığı belirlenen kişilerin toplam beyin hacminin daha büyük olduğunu buldular.
Bir kişinin şekerleme yapma olasılığını etkileyen genetik varyantlar -DNA değişiklikleri – 452.633 UK Biobank katılımcısının verilerini inceleyen daha önceki bir çalışmada tanımlanmıştı.
Ancak araştırmacılar, alışkanlık olarak şekerleme yapmaya programlananların beyin sağlığı ve bilişsel işlevle ilgili diğer üç ölçümde ne kadar iyi performans gösterdikleri konusunda bir fark bulamadılar.
Cumhuriyet Üniversitesi (Uruguay) ve UCL’deki MRC Yaşam Boyu Sağlık ve Yaşlanma Birimi’nden başyazar ve doktora adayı Valentina Paz, “Bu çalışma, gündüz uyuklama alışkanlığı ile bilişsel ve yapısal beyin sonuçları arasındaki nedensel ilişkiyi çözmeye çalışan ilk çalışma. Mendelian randomizasyonu, doğumda belirlenen genlere bakarak, uyuklama ve sağlık sonuçları arasındaki ilişkileri etkileyebilecek yaşam boyunca meydana gelen kafa karıştırıcı faktörleri önler. Çalışmamız, alışılmış uyuklama ile daha büyük toplam beyin hacmi arasında nedensel bir bağlantıya işaret etmekte.” dedi.
Derleyen: Serap Atabey