Yapay zekâ devrimini benimseyen Harvard Üniversitesi, en çok öğrencinin katıldığı derslerinden birinde öğrencilere yardımcı olması için yapay zekâ kullanma niyetini açıkladı. Üniversite, her öğrenciyi bireysel olarak desteklemeyi ve bire bir öğrenci-öğretmen oranına sahip bir dersliğe benzer bir sınıf ortamı yaratmayı amaçladıklarını söyledi.
Yapay zekânın sınıftaki rolü, hararetle tartışılan bir konu. Bazı eğitim kurumları, yapay zekânın kullanımını yasaklarken bazıları da yapay zekâyı şu veya bu şekilde kullanmayı tercih ediyor. Yapay zekâ devrimini benimseyen Harvard Üniversitesi de kısa bir süre önce öğretime yardımcı olması için yapay zekâ kullanma niyetini açıkladı.
CS50 olarak bilinen bilgisayar bilimleri dersi, Harvard’ın en büyük ve en popüler derslerinden birisi. Giriş seviyesindeki bilgisayar bilimleri dersi; kodlama dilleri, bilgisayar bilimi kavramları, bilişim teknolojileri güvenliği ve yapay zekâ gibi bir dizi konuyu kapsıyor. Kampüste sürdürülen derste 800’den fazla öğrenci var. Bu da hem öğrenciler hem de öğretim üyeleri için bire bir eğitim ve danışmanlığı son derece zor hâle getiriyor.

Üniversite, CS50 öğrencileri için mevcut desteği güçlendirmek amacıyla öğrencilere geri bildirim, hata ayıklama desteği sağlamak, aynı zamanda hataları, kodu ve çözümle ilgili diğer sorunları gidermeye yardımcı olmak için Harvard tescilli büyük dil modelini (large language model) kullanıma sunacak.
Üniversitenin CS50 botu ChatGPT’ye benzeyecek ancak aşırı derecede yardımcı olmayacak. Örneğin, ChatGPT ve benzer yapay zekâ araçları tarafından sıklıkla sağlanan tam ve ayrıntılı cevaplar sağlamak yerine öğrencileri doğru çözümlere yönlendirecek.
Ders, Harvard’da bilgisayar bilimleri profesörü olan David Malan tarafından veriliyor. Malan, üniversitenin günlük gazetesi The Harvard Crimson‘a verdiği demeçte hedefin, derse kayıtlı her CS50 öğrencisi için bire bir öğretmen-öğrenci oranına yaklaşmak olduğunu söyledi.
Birçok eğitimci, ChatGPT ve benzeri yapay zekâ araçlarını kopya çekmeye, intihale hatta uydurma kaynakların kullanımına ön ayak olmakla suçluyor. CS50’nin yeni yapay zekâlı yardımcısı, yapay zekânın sınıftaki rolü için bir dönüm noktası olabilir.
Derleyen: İsa Arslan