Oyunculara yönelik internet tarayıcısı gibi farklı ürünlerle internet tarayıcısı alanında adından söz ettirmeye çalışan Opera, yapay zekâ destekli bir internet tarayıcısı çıkardı. Opera One adındaki ChatGPT ile donatılmış tarayıcı, kullanıcılara yeni ve daha modüler bir kullanıcı arayüzü tasarımı sunuyor.
Opera, Opera One adında ve yapay zekâ özelliğiyle gömülü gelen Chromium tabanlı yeni bir tarayıcı piyasaya sürdü. Opera One, kullanıcıların metin veya bilgisayar kodu yazmasına ve sorularına internette daha ayrıntılı bir şekilde yanıt almalarına olanak tanımayı amaçlıyor.
Aria adı verilen yeni yapay zekâ, bir kenar çubuğundaki pencerede yer alıyor. Kullanıcıların sorularını alan Aria, bu soruları internetten taranan bilgileri temel alarak yanıtlıyor.
Opera’nın OpenAI iş birliği ile oluşturduğu Aria, Opera’nın tüm destek belgelerinin yer aldığı veri tabanına da bağlı. Aria, bu sayede kullanıcıların ürünle ilgili sorularına da cevap verebiliyor.
Windows, Mac ve Linux’un yanı sıra iOS ve Android (yalnızca beta sürümü) için de mevcut olan tarayıcı, Sekme Adaları gibi yeni özellikler içeren daha modüler bir tasarıma sahip.
Sekme Adası özelliği, kullanıcıların açık tarayıcı sekmelerini daraltılabilen veya genişletilebilen gruplar ya da “adalar” hâlinde düzenlemelerine olanak tanıyor. Bir kullanıcı, tarayıcının üst kısmında yeni bir sekme açtığında bu yeni bir grup başlatıyor. Bu grup içinde açılan sekmeler, aynı yerde bağlı kalıyor ve böylece ilgili sekmeler kolayca bulunabiliyor. Kullanıcılar ayrıca sekmeleri adalar arasında sürükleyip bırakabiliyor ve tüm sekme gruplarını aynı anda yönetebiliyor.
Aria hakkında açıklama yapan OpenAI, ChatGPT’yi mevcut saat ve hava durumu bilgileri de dahil olmak üzere internetten gerçek zamanlı veri alma gibi ek yeteneklerle geliştirdiğini beyan etti. Aria AI, yaklaşık 180 ülkede kullanılabiliyor ve 50’den fazla dili destekliyor.
Derleyen: İsa Arslan