Almanya’daki yetkililer, 3.000 yıldan daha uzun bir süre önce yapılmış ve o sürede de çok iyi korunan bir bronz kılıcın Nürnberg ile Stuttgart arasındaki Noerdlingen’de yapılan kazılarda ortaya çıkarıldığını ifade ettiler.
Bavyera’nın tarihi eserlerin korunmasından sorumlu devlet dairesi, MÖ 14. yüzyılın sonlarına, yani Tunç Çağı’nın ortalarına ait olduğuna inanılan kılıcın, bronz sekizgen bir kabzası olduğunu aktardılar.
Söz konusu kılıç: bir erkek, bir kadın ve bir çocuğun kalıntılarının yanında, diğer bronz eşyalarının arasında bulundu. Mezarda bulunanların akrabalık derecelerine ilişkin açıklama ise yapılmadı.
Bavyera Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi başkanı Mathias Pfeil, “Keşfimiz, 3000 yıldan daha eski olan ve neredeyse ‘parlayacak kadar olağanüstü korunmuş’ bronz bir kılıç. Arkeologlarımızın bu bulguyu daha kesin bir şekilde kategorize edebilmesi için kılıç ve cenazenin detaylı incelenmesi gerekiyor. Şimdiden keşfedilen bu kılıcın, olağanüstü bir durumda olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir buluntu çok nadir.” dedi.
Koruma dairesi, eski döneme ait kılıçların bulunmasının alışılmadık bir durum olduğunu; ancak söz konusu keşfin, 19. yüzyılda açılan mezar höyüklerinden veya bireysel buluntulardan ortaya çıkarıldığını ifade etti.
Kılıç.png

Kılıç, kabzasının bıçakla birleştiği bindirme dökümle yapılmış sağlam bir kabzaya sahip olması nedeniyle Bronz D tipi bir Rixheim kılıcına benziyor; fakat onu Rixheim’dan ayırt eden şey, son derece nadir görülen sekizgen bir kabzaya sahip olması.
Arkeologlar, bölgede Bronz Çağ’dan kalma başka sekizgen kılıçlar da bulunduğundan kılıcın Bavyera’da mı üretildiğini yoksa ithal mi edildiğini belirlemeye çalışıyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen