- James Webb Uzay Teleskobu, evrenin erken aşamada nasıl görüldüğünü tespit etmek için kullanıldı.
- Yapılan çalışmada, evren henüz 1 milyar yaşındayken çıkan ışıkların nasıl göründüğü tespit edildi.
Uzay bilimcileri uzun yıllardır evrenin nasıl oluştuğunu bulmaya çalışıyor. Şimdilik bu sorunun cevabı belirsizliğini korumakta. Fakat yeni yapılan çalışma sayesinde milyarlarca yıl öncesinde evrenin nasıl göründüğüne dair yeni bilgileri ortaya çıktı.
Büyük Patlama teorisine göre 13,8 milyar yaşında olan evren, ilk milyar yılında büyük bir değişim içindeydi. Bugün milyarlarca nesne içeren evren, o zamanlar sıcak ve iyonize gazla sarılı durumdaydı. Bu da ışık geçirgenliğini engelliyordu. Büyük Patlama’dan 300 bin yıl sonraysa atomun temel yapısı olan proton ve elektronlar ile hidrojen atomlarının bir araya gelmeye başladığı, bundan sonraysa gazlı ortamın ultraviyole ışıklar yardımıyla dağılmaya başladığı ve evrenin 1 milyar yılda şeffaf hale geldiği düşünülüyor.
İlk dönemlerde ışıkların nasıl gözüktüğü tespit edildi
Hollanda’da bulunan Groningen Üniversitesinde çalışmalar yapan bilim insanları, James Webb’i özel olarak programladılar. Evrenin bir milyar yaşında nasıl gözüktüğüne dair çalışma yaptılar. Yeni yapılan çalışmayla ilgili görüntüler yayımlandı. Evrende ışıklanma başladığı ilk anların ardından yıldızlar ve galaksilerin yerleşimleri başladı.

Yukarıda, evrenin ilk milyar yılında nasıl değiştiğini gösteriyor. İlk olarak bulanıkken daha sonraki aşamalarda bölünmeler oluyor ve sonunda günümüzdeki şeklini alıyor.
Yapılan bu çalışmayı, Japonya’da bulunan Nagoya Üniversiteside destekledi. Uzmanlara göre dairesel alanlar, 4 milyon ışık yılı çapına kadar ulaşıyordu. Dairesel alanları inceleyen ETH Zurich, sonradan galaksi olan baloncukların sıcak, metal ve toz açısından ise zayıf olduğunu belirtti.

James Webb ile yapılan bu çalışma sayesinde, evrenin nasıl oluştuğu anlaşıldı fakat bu bilgiler bilim insanları için yeterli değil. Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu ve başka cihazlarla evrenin oluşumuyla ilgili başka detaylı bilgilere ulaşabilecek.
Derleyen: Sarper Kaçar